28 augusti 2016

Notre planète / Monaco 2004

Inte nog med att hela tre länder debuterade i Eurovision Song Contest då EBU gjorde tävlingen större och införde semifinaler 2004. Även Monaco tyckte att tiden var inne för att återvända efter att ha hållit sig borta i hela tjugofem år. Det ryktades att även Luxemburg skulle ha varit nära att göra comeback i Istanbul men oavsett om det stämde eller inte så gick planerna om intet.

I Monacos fall var schlageråterfallet delvis politiskt motiverat. Efter ett beslut i Nationella Rådet - Monacos eget lilla parlament - rekommenderade man att det lilla landet skulle delta i så många internationella sammanhang som möjligt för att profilera och marknadsföra den egna staten och ge en röst åt frågor som Monaco upplever som viktiga.

Det utvalda tävlingsbidraget handlade om miljöförstöring och vikten av att ta hand om planeten, främst tänkt att sätta fokus på Medelhavets tillstånd. En och annan kritiker menade att det rika Monaco kanske kunde göra främre insatser för havets välmående än att sjunga om det.

För att hitta rätt artist anordnade man auditions för unga sångerskor från närområdet och man fastnade för 16-åriga Maryon Garguilo från La Seyne-sur-mer på den franska rivieran. Hon var ung och oprövad men fick gratulationer av Prins Albert med sig på vägen.

I Istanbul blev Märyon - var prickarna över a kom ifrån förblev något av en gåta men kanske tyckte man att det såg fint ut - lite andfådd men gjorde annars ett oklanderligt framträdande. Snällt och trevligt men inget som någon riktigt lade märke till och Monacos comeback blev ingen stor succé. Märyon syntes något år senare som hastigast i en talangjakt på fransk tv men verkar ha lagt sången på hyllan sedan dess.Märyon / Notre planète (Monaco 2004)
20:e plats av 22 bidrag (semifinal) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar