1 september 2017

To diko sou asteri / Grekland 1989

Den grekiska finalen 1988 hade inte varit någon braksuccé direkt. Standarden var låg och publiken buade åt vinnaren som sedan aldrig släpptes på skiva i Grekland. Nu hade man skärpt till sig på flera plan.

Man hade skalat ned budgeten och höll själva finalen i en enkel tv-studio utan publik. Samtliga framträdanden hade förinspelad sång och musik och var kanske inte så visuellt upphetsande, men standarden på de sex tävlande bidragen var betydligt högre än året innan och man hade lockat med en hel del stjärnor i startfältet: Mando (Grekland 2003), Michalis Rakintzis (Grekland 2002) och Anna Vissi (1980, 1982, 2006).

Vinnaren utsågs av en jury bestående av 20 personer som skulle utgöra ett representativt tvärsnitt genom den grekiska musikindustrin. När de röstat klart visade det sig att Marianna Efstratiou (ibland stavat Mariana), som körat bakom Bang! i Bryssel två år tidigare, vunnit med "To diko sou asteri" en enda poängs marginal över Mando.

Efter finalen visade det sig att en juryledamot avstått från att rösta, något reglerna inte tillät. Mando tog ärendet till domstol för att reda ut vem som egentligen skulle ha vunnit, men det hela drog ut på tiden och EBU:s deadline kom emot. Marianna fick stå kvar som representant.

Maria-Anastasia Efstratiou var en rutinerad artist som sjungit och skådespelat och jobbat med storheter som Manos Hadjidakis och Mimis Plessas. Tack vare segern i den nationella ligan fick hon spela in en popskiva för skivbolaget Polydor och spela in en förhandsvideo på Mykonos.

I Lausanne fick hon sällskap på scenen av en livlig tvärflöjtist som ibland hotade att ta över showen en aning. Det störde inte jurygrupperna på Cypern och i värdlandet Schweiz som delade ut varsin tolva.

Marianna ägnade sig snart åt mer konstnärliga projekt och blev aldrig någon stor popstjärna. Däremot skulle hon komma att representera Grekland på nytt i Oslo 1996.Marianna Efstratiou / To diko sou asteri (Grekland 1989)
Delad 9:e plats av 22 bidrag i Lausanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar