6 september 2017

Lako je sve / Kroatien 2010

Att tävla för Bosnien-Hercegovina i Kiev 2005 hade inte riktigt varit den karriärboost trion Feminnem skulle ha hoppats på. Man hastade tillbaka över den nordliga landgränsen och satsade åter sin fulla kraft på att övertyga den kroatiska publiken om sin lyskraft.

Det hade väl - ärligt talat - gått halvbra. Man hördes och syntes ofta i olika festivaler och fick ofta vara med och sjunga i tv men gruppens många singlar visade sig ha svårt att ta sig upp på någon av de lokala hitlistorna.

På den relativt begränsade kroatiska marknaden släpptes inga fysiska singlar och listorna baserades istället på radiospelningar. Det gjorde det svårt att kontrollera att de siffror som kom in faktiskt stämde och färdigt etablerade artister med goda kontakter hade lättare att lyckas än andra.

Feminnem - som under tiden bytt ut en av sina medlemmar - hade ställt upp i de kroatiska finalerna 2007 och 2009 med begränsad framgång, men i slutet av 2009 lyckades man få karriärens dittills största hit med "Sve što ostaje". Helt säkert uppmuntrade av detta ställde man upp än en gång i den nationella ligan.

Den melankoliska och bombastiska "Lako je sve" kom bara fyra i sin semifinal men när det väl blev dags för final hade den vuxit till sig och trion stod som sensationella slutsegrare. Låten blev en hit, gruppens album blev en storsäljare och dessutom utpekades Kroatien som en högst tänkbar vinnare även i Oslo. Välkommet för Kroatien som med åren fått allt svårare att ta sig högt i resultatlistan.

För en grupp som ofta haft humor som en viktig ingrediens var "Lako je sve" ("Allt är enkelt") en förvånansvärt mörk och inträngande sång om hur det känns när man inte kan säga nej, när man slagit sönder allt man har och inget längre är så enkelt som det borde vara.

Vad som sedan gick fel vid semifinalen i Oslo kan man inte så noga veta. Resultatet vid semifinalen hemma i Kroatien hade ju antytt att låten var lite för svår för att fastna på en första lyssning. Kanske spelade Feminnem helt enkelt sina roller för bra inför en publik som hellre röstar på någon som ler med hela ansiktet?

Själv kommenterade jag tävlingen i finlandssvensk tv det här året och tappade såväl hakan som målföret när kroaterna missade finalen. Jag hade varit säker på en placering bland de tre bästa i finalen.

Feminnem släppte ändå en engelskspråkig version av sitt nya, framgångsrika album. Ett par singlar till följde innan man 2012 beslöt att sätta lapp på luckan och upplösa gruppen för att satsa på de egna solokarriärerna istället.Feminnem / Lako je sve (Kroatien 2010)
13:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar