4 september 2017

Lane moje / Serbien-Montenegro 2004

När de övriga tidigare delrepublikerna utropade sig självständiga bestämde sig Serbien och Montenegro för att förbli ett enda land. Från och med 1992 bildade man Förbundsrepubliken Jugoslavien och ansåg sig vara den gamla statsbildningens juridiska efterföljare.

Det nya Jugoslavien kastades snabbt ut i kylan av det internationella samfundet. Man ansågs vara en aggressiv part i de jugoslaviska krigen och den serbiske ledaren Slobodan Milošević och hans maktambitioner sågs med oro. Inte heller montenegrinerna uppskattade honom och redan efter ett par år började det nya landet knaka i fogarna.

När NATO bombade Belgrad 1999 hade Montenegro i princip dragit sig undan helt och var totalt självstyrande. Man hade till och med unilateralt infört tyska mark som valuta istället för den allt mer värdelösa dinaren.

2002 gav man upp anspråken på att kalla sig Jugoslavien och döpte istället om sitt land till Serbien-Montenegro. Nu släpptes man tillbaka in i värmen och fick bland annat lov att börja tävla i ESC på nytt.

De flesta hade förväntat sig att den serbiska popfestivalen Beovizija skulle få fungera som uttagning, men istället snickrade man ihop en helt ny tävling som skulle ge Serbien och Montenegro lika stora chanser att vinna.

Segrande ur finalen gick serbiska Željko Joksimović med balladen "Lane moje", ett sensuellt stycke av en sort som snart döptes till "balkanballad" - något som snart skulle bli hårdvaluta i ESC.

Željko Joksimović var en erfaren 32-åring, vars karriär börjat med full fart sex år tidigare då han vunnit en internationell musikfestival i Vitryssland. Han blev snabbt populär både som artist och som låtskrivare i sitt hemland såväl som i hela det forna Jugoslavien. 2003 hade han skrivit den vinnande låten i Beovizija - "Cija si" framförd av Toše Proeski (Makedonien 2004).

I Istanbul vann Serbien-Montenegro semifinalen och såg länge ut att kunna knipa segern också i finalen innan den vilda Ruslana till slut seglade förbi i slutstriden.

Framgången förvandlade Željko Joksimović till superstjärna i hemlandet och han skulle snart dyka upp på nytt i ESC. Serbien-Montenegro hade fått en flygande start i tävlingen, men snart skulle det visa sig svårt att hålla sams ens i en liten sångtävling.Željko Joksimović & Ad Hoc Orchestra / Lane moje (Serbien-Montenegro 2004)
2:a plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar