2 september 2017

Hora / Israel 1982

Aldrig hade väl nordiska tittare fnissat till som de gjorde då titeln på det israeliska bidraget syntes i rutan. Flera svenska tidningar hade med flit stavat fel i sin tablåer och skrivit låten som "Horra" istället.

Hora är en vanligt förekommande folkdans i sydöstra Europa - namnet kommer från grekiskans χορός - och finns i en mängd varianter och utföranden över hela Balkan och så långt bort som i Georgien. Det alla former har gemensamt är att man dansar i ring, oftast som man håller varandra i händerna. I ESC har dansen även besjungits i bidragen från Serbien 2008 och Moldavien 2009.

Den judiska varianten av hora anses idag vara en traditionell dans men kan ha populariserats så sent som på 1920-talet. I den nya staten Israel blev den snabbt populär och dansas ofta vid fester och högtidsdagar.

Avi Toledano var ingen duvunge då han vann Kdam Erovizion med knapp marginal framför näsan på Yardena Arazi (Israel 1976 och 1988). Han var född i Marocko och kom till Israel som 16-åring. Snart började han sjunga offentligt och valdes 1970 till årets artist i Israel.

Med sig på scenen hade han fem ystra körsångare som glatt dansade en fartfylld variant på hora så det stod härliga till. På den lilla scenen i Harrogates konferenscenter var det trångt om utrymmet och mitt i låten lyckades någon i den israeliska truppen välta ett mikrofonstativ. Missödet syns inte i bild men hörs klart och tydligt.

Redan tidigt stod det klart att Västtyskland skulle krossa allt motstånd men Avi lyckades hänga med den klunga av bidrag som slogs om de övriga pallplatserna. Det var strid på kniven och först när det vinnande landet - som röstade sist av alla och gav "Hora" sin tolva - som Israel bärgade silvret.

Avi var tillbaka som låtskrivare året efter men snart nog skulle hans popularitet lägga sig en smula. 1989 ställde han upp på nytt som artist i den nationella finalen och lär ska ha varit ganska bitter efter att ha blivit tvåa efter en okänd 12-årig gossopran.Avi Toledano / Hora (Israel 1982)
2:a plats av 18 bidrag i Harrogate

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar