14 september 2017

Siren / Estland 2010

Den nya estniska finalen hade gått ut hårt och kompromisslöst: vinnarlåten skulle falla den egna publiken i smaken och det var det enda som räknades. Om Europa gillade låten eller inte var ointressant. Stora ord som var lätta att säga så länge som man hade medvind, så som man hade haft i Moskva 2009.

De goda intentionerna skulle komma att prövas lite hårdare 2010. Till att börja med såg det länge ut som att Estland skulle hoppa av ESC efter att rundradiobolaget ERR tvingats skära i sin redan blygsamma budget med hela sju procent. Tongivande chefer ville spara in pengarna genom att stanna hemma från Oslo.

Slutligen säkrades deltagandet när stiftelsen Enterprise Estonia sköt till en rejäl summa pengar för att ordna en nationell final. För ett litet land som Estland var det alltför mycket värt att få exponera sig inför en hel värld - att stanna hemma skulle bli mycket dyrare i förlängningen.

Skulle man ändå vara med kunde man lika gärna satsa och den nationella finalen fick flytta ut ur tv-studion till Nordea Kontsertimaja - ett nybyggt stort auditorium i centrala Tallinn.

Tråkigt nog låg ingen spänning i luften inför finalen. Lenna Kuurmaa - som tidigare varit frontfigur i nyligen insomnade Vanilla Ninja (Schweiz 2005) - hade fått en låt av Vaiko Eplik (Estland 2003) och allt pekade på att "Rapunzel" skulle vinna en jordskredsseger.

Men så slog de famöst oförutsägbara estniska tv-tittarna till. Efter att ha vunnit den första omgången med solklar marginal fick Lenna plötsligt pisk av helt otippade Malcolm Lincoln i superfinalen.

Duon - bestående av Robin Juhkental och Madis Kubu - hade tagit sitt namn efter att de sett en tävlande i Vem vill bli miljonär svara att den amerikanske presidenten Lincoln skulle hetat Malcolm i förnamn. Tillsammans med vokalgruppen Manpower 4 reste man till Oslo med den rätt krävande och originella "Siren" - en låt om röster i huvudet som aldrig vill tystna och lämna en i ro.

Estland fick en del höga röster från jurygrupperna men de europeiska tittarna förhöll sig kallsinniga till de experimentella esterna och "Siren" tog sig som väntat inte till final.

När det satsades pengar för att få Estland att framstå som attraktivt utomlands, dög det då att ordna en nationell final där det inte spelade någon roll om vinnaren var framgångsrik eller inte? Estnisk tv hade fått en del att fundera på.



Malcolm Lincoln & Manpower 4 / Siren (Estland 2010)
14:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar