3 september 2017

Katson sineen taivaan / Finland 1979

Katri Helena Kalaoja hade verkligen förtjänat sin seger när den väl kom, efter sexton års karriär. Som nittonåring hade hon 1964 fått ett magnifikt genombrott med "Puhelinlangat laulaa" och året efter kom hon trea i den nationella finalen med monsterhiten "Minne tuuli kuljettaa".

Samma år tog letkajenkkan världen med storm - under sitt mer internationella namn Letkis - och i många år debatterades det i Finland om man inte missat en seger i Neapel med Katri Helenas Letkis-liknande låt. Flera finska recensenter tyckte sig även höra ekon av letkajenkka i Luxemburgs vinnarlåt, men då fick man nog lyssna väldigt specifikt.

Katri Helena etablerade sig snabbt som en av landets ledande kvinnliga vokalister - ofta kallad den blåvita rösten - och ställde upp i de nationella finalerna på nytt 1969, 1972 och 1978. Varje gång snubblade hon på mållinjen och blev tvåa.

Till slut gick hon hela vägen med "Katson sineen taivaan" ("Jag ser mot den blå himlen"), skriven av en annan ESC-veteran. Matti "Fredi" Siitonen hade själv representerat Finland 1967 och 1976 men nöjde sig nu med att stå som upphovsman.

Precis som 1978 var den finländska finalen uppdelad i två delar: sju låtar tävlade om en resa till ESC och sju låtar tävlade om två platser vid Intervision Song Contest - öststaternas melodifestival - i Sopot. Startfältet var verkligen inget att hurra för och allt annat än en seger för Katri Helena hade varit en fullständig skandal.

Nu trodde flera inhemska bedömare att det var dags för Finland att smälla till i Jerusalem, och man jämförde det egna bidraget med Frankrikes vinnare "L'oiseau et l'enfant" från två år tidigare. Jämförelsen låg nära till hands - den hade Katri Helena gjort till en stor hit i en finsk version.

Trots ett strålande framträdande av en Katri Helena i högform lät sig inte juryn imponeras och poängen räckte inte längre än till en fjortonde plats. Själv har sångerskan berättat hur mycket resan till Jerusalem betydde för henne själv på ett personligt plan.

Än idag är "Katson sineen taivaan" en av två låtar - den andra är "Anna mulle tähtitaivas" - som hon alltid sjunger vid sina konserter eftersom hon vet att det är låtarna hennes publik längtar efter.Katri Helena / Katson sineen taivaan (Finland 1979)
14:e plats av 19 bidrag i Jerusalem

1 kommentar:

  1. Jag tyckte då och tycker ännu att "Aikuiset anteeksi antaa" med Kirka och hans två systrar var en jättebra låt, som kanska kunde har gjort bra i Jerusalem. Men Katson sineen taivaan var överlägset bäst val och oavsett den låga placeringen en av få finska eurovisionslåtar som jag är oerhört stolt över.

    SvaraRadera