25 september 2017

La noche es para mí / Spanien 2009

En del sånger har långa och intressanta liv innan någon tar tag i dem och gör dem till sina. Som halvfärdiga modellplan flyger de omkring i något slags pophimmel för att ibland plockas ned och byggas om en smula i hopp om att någons intresse ska väckas. Ibland är bakgrundshistorien mer intressant än själva låten.

"La noche es para mí" började sitt liv som en låt skriven för Helena Paparizou (Grekland 2001 och 2005), skriven av svensk-grekiska Irina Michas och Dimitris Stassos. Helena ville göra en sväng i karriären och låten ratades. Ett par andra grekiska artister testade den och den var en hårsmån från att tävla i den grekiska finalen 2008.

Istället skrevs en engelsk text och till slut nappade den spanska stjärnan Soraya Arnelas på den. Nu skrev man om texten på nytt och lade till en del spanska fraser och i allra sista stund skickades den nya versionen in till den spanska finalen, där den valdes ut och tidigt sågs som en favorit.

Soraya hade fått sitt stora genombrott i Operación Triunfo 2005 - den första upplagan frikopplad från ESC - och hade främst med framgång spelat in coverversioner av internationella hits från 1980-talet, lite som en spansk Kate Ryan (Belgien 2006). Nu ville hon styra tillbaka och spela in originallåtar på spanska.

I den spanska finalen fick hon oväntat hård konkurrens och delade förstaplatsen med Melody - som haft en internationell hit åtta år tidigare med "El baile del gorila" - innan hon tilldelades segern efter att ha fått högst poäng från tittarna.

Låten i sig var det inget större fel på - skriven enligt en beprövad formula där Svensktoppen möter mer orientaliska toner, lite ospännande men välsvarvad - men i Moskva verkade det som om spanjorerna tappat tron på det egna bidraget. Man ändrade om i arrangemanget och lade till ett nytt långsamt intro och så lade man till en massa onödigt hokus pokus i framträdandet.

Soraya själv visade sig övertänd på scenen, blev lite gapig i vissa partier och kändes inte alls bekväm med det fåniga visuella trick - där hon helt trollades bort för ett par sekunder - som man övat in. Europa lät sig inte imponeras och hade det inte varit för de goda grannarna i Andorra - som bjöd på en tolva - hade man kommit allra sist med viss marginal.

"La noche es para mí" är fortfarande Sorayas största hit hemma i Spanien. Det nya albumet sålde helt godkänt men blev hennes dittills minst framgångsrika. Samma år spelade hon logiskt nog in en duett med just Kate Ryan men i likhet med de flesta singlar hon släppt sedan dess slog den aldrig riktig an hos publiken.Soraya / La noche es para mí (Spanien 2009)
24:e plats av 25 bidrag (final) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar