10 september 2017

När jag blundar / Finland 2012

Det hade inte direkt gått som på räls för Finland. Efter Lordis seger i Aten 2006 hade alla dörrar stått öppna, allting kändes möjligt och ESC stod helt plötsligt på topp igen. Tidningarna skrev spaltkilometrar, åtskilliga stora stjärnor ville vara med och tävla och publiken var taggad och med på noterna.

På något egendomligt sätt lyckades man slarva bort allt detta på kortare tid än det tar att berätta det. Snart nog hade den inhemska finalen skrumpnat ihop till en ganska ljummen tillställning och tittarna hade åter hittat andra favoritprogram att följa. Det var dags att försöka skaka om det hela rejält.

Man skrotade den traditionella uttagningen och införde istället UMK: Uuden musiikin kilpailu eller Tävlingen för ny musik. Tanken var att bidragen skulle plockas ut och förbättras inför ögonen på tittarna. Låtarna skulle bearbetas och artisterna skulle coachas inför rullande kameror.

Den främsta reaktionen kom från de nöjesjournalister som de senaste åren ägnat sin mesta tid åt att riva den gamla uttagningen i bitar. Nu saknade de minsann den gamla ordningen och sågade även det nya upplägget utan minsta pardon.

Trots de upprörda rösterna i pressen hittade publiken dessvärre aldrig fram till UMK. Tittarsiffror är inte officiella i Finland men rykten gör gällande att mängden tittare vid finalen var pinsamt låg.

Det kan också förklara att startfältets enda låt på svenska - det första tävlingsbidraget med svensk text i en finländsk uttagning sedan 1994 - lyckades bärga segern i slutändan. Ju färre registrerade röster - desto lättare för en svenskspråkig publik att svänga omröstningen. Det tvåspråkiga Finland hade bara tävlat på svenska en gång tidigare i ESC.

Handen på hjärtat var det ändå rätt låt som vann. En intim och innerlig liten sång, skriven av Jonas Karlsson och framförd av hans lillasyster Pernilla. Från början var sången en födelsedagspresent till syskonens mamma som själv är en ESC-fantast av rang. Att sången sedan vann den nationella finalen var en rejäl bonus.

På plats i Baku visade den rätt orutinerade Pernilla att hon var en riktig vinnarskalle som gjort sin hemläxa ordentligt. Hon hade jobbat på sitt utspel och sitt sätt att se in i kamerorna och när det väl gällde sjöng hon som om det gällde livet.

I slutändan räckte det inte riktigt hela vägen till final men "När jag blundar" blev mångas personliga favorit. Pernilla la snart sången lite grann på is och blev istället en populär och uppskattad programledare på Radio X3M, medan Jonas Karlsson etablerade sig som en av Finlands vassaste producenter och låtskrivare.

En kommersiell hit lyckades faktiskt UMK 2012 producera. "Laululeija" med den finske urmannen Stig - som kom på tredje plats - fann en publik efteråt, men hade gissningsvis varit på tok för egen och lokal för all lyckas i Baku.

Trots bristen på framgång - såväl på den inhemska marknaden som i ESC - fick UMK ändå grönt ljus för en säsong till.Pernilla / När jag blundar (Finland 2012)
12:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar