14 juli 2018

Refrain / Schweiz 1956

När Schweiz skulle stå värd för den europeiska radiounionens internationella sångtävling var det ingen stor överraskning att man valde att låta sig representeras av sin allra största sångstjärna.

Lys Assia - egentligen Rosa Mina Schärer - hade börjat sin bana som dansös men fick så småningom chansen att stå i fokus och sjunga. 1942 fick hon sitt första skivkontrakt och åtta år senare fick hon en stor hit i den tyskspråkiga världen med "Oh, mein Papa" från operetten Das Feuerwerk.

I den schweiziska finalen - 1956 föreskrev reglerna att samtliga länder skulle anordna offentliga och tv-sända uttagningar - sjöng Lys fem av elva bidrag och kom föga förvånande både etta och tvåa.

Detta första år ställde samtliga sju deltagarländer upp med två bidrag var och tillsammans med Luxemburgs Michèle Arnaud förblir Lys Assia den enda artist som tävlat med två låtar samma år.

Juryn bestod av två ledamöter per land som på plats i Lugano följde sändningen via en tv-apparat innan de röstade fram vinnaren. Luxemburg sparade pengar genom att hyra in två schweizare på plats. Då var det inte så underligt att ett av värdlandets båda bidrag utropades som segrare i slutändan.

Lys Assia blev så rörd efter segern att hon tappade texten i vinnarreprisen och fick be orkestern att börja om. "Refrain" blev ingen kommersiell hit men är en tidlös och elegant chanson, och en värdig första vinnare.

Lys Assia fortsatte att spela in skivor fram till mitten av 1960-talet och representerade Schweiz på nytt 1957 och 1958.Lys Assia / Refrain (Schweiz 1956)
1:a plats av 14 bidrag i Lugano

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar