12 juli 2018

Requiem / Frankrike 2017

Frankrike var nästan tillbaka i toppform - Amir hade blivit en riktig kioskvältare på hemmaplan som lyckats med det mesta. Utom att riktigt slå knock på tv-tittarna runt om i Europa. Kanske kunde samma team lyckas bättre på ett andra försök?

Låtskrivaren Nazim Khaled (som varit med och skrivit ”J’ai cherché” hade en sjungande flickvän som han skrivit låtar tillsammans med i flera år och som gärna ville visa upp sig för en större publik. France 2 gjorde tummen upp och gav grönt ljus.

Alexandra Maquet var född i Lyon i en familj där pappan var framgångsrik företagsdirektör och mamman en väletablerad konstnär. Hon var äldst av fyra döttrar och visade sig tidigt språkbegåvad men när familjen flyttade till Miami trivdes hon inte alls. Efter ett år flyttade hon som 17-åring ensam hem till Frankrike igen.

Under artistnamnet Alma uppträdde hon ett par gånger i tv och tack vare crowdsourcing kunde hon spela in och ge ut sin första singel 2014. När hon blev utvald av fransk tv hade hon just skrivit kontrakt med ett stort bolag och gett ut sitt första album.

Besvärligt nog visade sig den utvalda låten "Requiem" ha framförts vid en konsert redan i januari 2015. Såväl EBU som France 2 bestämde sig för att detta inte var något stort problem och Alma fick stå kvar som representant med en nedkortad version där ett par textrader i refrängen var på engelska. Regler är till för att ignoreras, tydligen.

Väl på plats i Kiev stod Alma alldeles ensam på den stora scenen med en kraftfull projektion av Paris bakom sig. Snyggt och påkostat, men möjligen gjorde den en och annan tittare en aning åksjuk.

Nog för att en och annan kanske irriterat sig på att fransmännen fått bryta mot reglerna ostraffat men när juryn röstat klart låg fransmännen på en löjeväckande låg nittondeplats med 45 poäng. Tittarna drog upp Alma ordentligt till slut men varför höll juryn ner en snygg förhandsfavorit på det sättet?

"Requiem" blev en hit på de franska topplistorna och det skrevs mycket om såväl tävlingen som Alma i fransk media. Nu bestämde France 2 att tiden var mogen att införa en nationell final som kunde bli populär och mäta sig med exempelvis Sveriges melodifestival.Alma / Requiem (Frankrike 2017)
12:e plats av 26 bidrag (final) i Kiev

1 kommentar:

  1. Jag gillade Requiem! Den hade chans till många kommersiella succéer. Den skrek radio och var väldigt radiovänlig. Jag tyckte översättningen var väldigt dåligt gjort. Det kändes som att man hade bara kastat in engelskan i låten. Jag tycker kompositionen förlorade sin blommighet och glada atmosfär när den ändrades från franskan. En topp tio var den nog värd och att fransk tv tar tävlingen på allvar ska belöna sig men att juryn drog ner den såpass hårt till marken var nästan löjlig för en sådan kvalitativ produkt.

    Betyg 3/5

    SvaraRadera