10 juli 2018

Pioneer / Ungern 2016

Den ungerska finalen A Dal gnolade in på sin femte årgång och var fortfarande en succé på heammplan. Intresset för såväl ESC som de artister man skickade iväg dit förblev massivt hos den ungerska publiken och landets artister ville gärna ha en av de fyrtio platser som erbjöds i startlistan.

Fehérvari Gábor Alfréd var en av de lyckligt utvalda. Han var en karismatisk 25-åring från Ungerns sjätte stad Győr, mitt emellan Wien och Budapest, nära gränsen till Slovakien. Han hade just blivit ett känt namn då han några månader tidigare kommit fyra i talangjakten Rising Star och börjat samarbeta med Kállay-Saunders (Ungern 2014).

Under artistnamnet Freddie vann han hela den nationella finalen och fick en stor hit på hemmaplan med ”Pioneer”, en sång om hur sunt det är att misstro auktoriteter och upphöjda gudar. Ett rätt aktuellt tema i det alltmer auktoritära Ungern.

I Stockholm kom Freddie fyra i sin semifinal men några dagar senare i finalen räckte paketet inte längre än till en rätt blygsam placering.

Freddie var ändå fast etablerad på hemmaplan och har haft ett par ordentliga hits till. Dessutom har han uppmärksammats som programledare för A Dal 2018 och som Ungerns kommentator vid ESC i Lissabon.Freddie / Pioneer (Ungern 2018)
19:e plats av 26 bidrag (final) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar