2 juli 2018

Viel zu weit / Tyskland 1993

Att låta Mitteldeutscher Rundfunk - med huvudkontor i Leipzig och med rötterna i den östtyska statstelevisionen - ta hand om ESC-deltagandet hade kanske sett ut som en god idé på pappret i det nyligen återförenade Tyskland men slutresultatet framstod oftast som rätt taffligt.

Det var inte nödvändigtvis så att MDR helt saknade kunnande och fingertoppskänsla på det sätt som den mediokra nationella finalen man ordnade 1992 hade antytt. När man nu satsade på att välja internt lyckades man faktiskt få en riktigt stor akt ombord på tåget.

Det enda riktigt underliga är att MDR inte en enda gång under sina år som ESC-general satsade på en artist från det tidigare DDR.

Münchener Freiheit hade bildats i München 1980 - gruppnamnet är taget efter ett torg i hemstaden - och lät sig inspireras av Die Neue Deutsche Welle, den tyska varianten av punk och new wave. 1986 kom det stora genombrottet med singeln "Ohne dich (schlaf ich heut' Nacht nicht ein)" och de närmaste åren låg man högt på de tyska listorna och gruppens album sålde guld.

Man gjorde också ett försök att slå sig in på en internationella marknaden och lyckades under namnet Freiheit få en mindre hit med "Keeping The Dream Alive" 1989.

"Viel zu weit" ("Allt för långt bort") var skriven av bandets sångare Stefan Zauner och lät ganska lik gruppens tidigare hits. Vad man inte visste än var att Münchener Freiheit hade sin storhetstid bakom sig. "Liebe auf den ersten Blick" från året innan skulle visa sig vara gruppens sista stora hit.

I Millstreet gav man ett kompetent om möjligen lite svalt framträdande. Man fick åtta poäng från Italien som röstade först men sedan sinade flödet och för tredje året i rad fick Tyskland en svag placering.

Även om de kommersiella glansdagarna var förbi är Münchener Freiheit än idag ett populärt och uppskattat liveband. 2011 hoppade Stefan Zauner av och ersattes av Tim Wilhelm.Münchener Freiheit / Viel zu weit (Tyskland 1993)
18:e plats av 25 bidrag i Millstreet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar