30 juni 2018

Olou tou kosmou i elpida / Grekland 1992

Grekernas av naturen rätt korta tålamod var nu prövat till bristningsgränsen. Man ställde upp och satsade och trodde och hoppades men man fick inget av den framgång man förväntat sig. Särskilt 1987 och 1991 var rejäla slag i ansiktet på det grekiska självförtroendet och nu skrotade man den nationella finalen.

ERT tillsatte istället en speciell jury som fick i uppdrag att välja ut bästa tänkbara bidrag inför Malmö. Man vet att Lia Vissi (Cypern 1985) kom på andra plats, precis som hon gjort 1991, medan vinnaren blev Christos Lagos som skrivit ”Olou tou kosmou i elpida” (”Ett hopp för världen”).

Christos Lagos var en mångsidig musiker och året innan hade han spelat keyboards bakom Sophia Vossou i Rom. Hans låt var en dramatisk och orientalisk poplåt, i ett snyggt och uppdaterat arrangemang, som lika görna kunde varit hämtad från någon typ av agentfilm. Vid mikrofonen stod Kleopatra Pantazi som var Christos Lagos partner såväl på scenen som utanför.

Makedonien - Greklands nya grannland i norr - hade antagit en ny flagga prydd av en Verginasol, en av grekernas viktigaste nationella symboler och en länk mellan det moderna Grekland och det antika Makedonien. Den grekiska delegationen markerade sitt missnöje dels genom att låta Kleopatra bära ett stort smycke inspirerat av Verginasolen i förhandsvideon, dels genom att dela ut liknande smycken till alla andra delegater på plats i Malmö.

Trots att juryn 1992 tog ett kraftigt steg tillbaka mot mer traditionella låtar hamnade Grekland på en femteplats, vilket tillsammans med 1977 var landets dittills bästa placering. Dessvärre blev låten ingen kommersiell succé på hemmaplan och det utsökta album Kleopatra och Christos Lagos släppte efter finalen gick även det rätt spårlöst förbi.

Paret arbetade på ett nytt album då Christos Lagos år 2003 omkom i en bilolycka. Kleopatra tog förlusten hårt och avslutade sin karriär med omedelbar verkan. Enligt grekiska Wikipedia har hon valt ett liv som nunna, men det har jag inte sett bekräftat någon annanstans.Kleopatra / Olou tou kosmou i elpida (Grekland 1992)
5:e plats av 23 bidrag i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar