4 juni 2018

Sameach / Israel 2000

Det är klart att det händer att människor i en ESC-delegation blir osams under repetitionstiden. Idéer och temperament och visioner krockar och irritation uppstår. Det viktiga för de flesta är att jobba sig förbi meningsskiljaktigheterna och framför allt hålla en snygg fasad av ordning och samförstånd utåt. Det var den israeliska delegationen i Stockholm 2000 inte så förfärligt bra på.

Att utmana formen för hur ett bidrag kunde låta och se ut hade ju fungerat 1998 och nu ville man åstadkomma något liknande då man valt ut kvartetten Ping Pong - ett excentriskt och konstnärligt kollektiv från Tel Aviv med smak för klubbkultur, droger och provokation.

Videon till "Sameach" ("Glad") var redan den provocerande för vissa. Gjord som en primitiv hemvideo visar den gruppen som studsar runt med flaggor, cigarrer och gurkor - en textrad antyder att man kan använda sig av just gurka om pojkvännen bor långt borta - och såväl pojkarna som flickorna pussas i korta sekvenser.

Under repetitionerna i Globen visade det sig att Ping Pong hade för avsikt att vifta med flaggor även i finalen - inte bara med israeliska utan även med syriska då textens avlägsna pojkvän befann sig just i Damaskus. En syrisk flagga hade visserligen virvlat förbi även i videon men det här var på en helt annan nivå.

Nu såg det israeliska tv-bolaget IBA rött och hotade att hoppa av tävlingen. EBU visade sig från sin kyligare sida och förklarade att de minsann inte tänkte diskvalificera någon, något IBA antytt kunde hända. Till slut meddelades att Ping Pong fick stå kvar i startlistan men att de nu inte längre representerade Israel utan enbart sig själva.

"Sameach" öppnade hela finalen - det var första gången Israel sjöng först i ESC - och Ping Pong gav ett kanske inte så tonsäkert men ändå avväpnande energiskt framträdande, komplett med syriska flaggor och världshistoriens kortaste och mest kyska samkönade kyss. Tittarna lät sig inte imponeras - startfältet i Stockholm 2000 hör till de starkaste någonsin - och till slut fick man bara sju poäng.

Hemma i Israel igen spelade gruppen in en skiva som just ingen köpte och snart gick man skilda vägar. IBA hade hotat att kräva tillbaka alla pengar som deltagandet i Stockholm kostade men avstod i slutändan från det, förmodligen eftersom de ju själva och ingen annan valt ut Ping Pong.

Nu fick det ändå vara slut med experimenten och nästa år var Kdam Erovizion tillbaka i rutan med en osedvanligt traditionell och ofarlig vinnare.Ping Pong / Sameach (Israel 2000)
22:a plats av 24 bidrag i Stockholm

1 kommentar:

  1. Hela soppan bakom låten var mer invecklad än så. För att förstå hur allvarlig situationen var där och då bör man dra sig till minnes att Israel runt denna tid var i krig med både Syrien och Libanon. Det var en ganska blodig konflikt, med terrordåd och humanitära kriser som följd. Detta gjorde att Israel sakta men säkert började dra sig bort från Libanon och förhandla med Syrien, vilket var en känslig politisk diskussion i landet. Och det var här Ping Pong kom in i bilden. I huvudsak var gruppen inte mer än ett mischmasch av politiska aktivister, poeter och journalister, vars gemensamma nämnare var deras motstånd mot kriget.

    Uppskattar verkligen denna blogg sen jag upptäckte den i veckan (hur kunde jag inte göra det tidigare?), och hoppas jag kom med lite mer rolig kuriosa. Annars, fortsätt gärna med detta!

    / Lukas, ESC-Panelen

    SvaraRadera