28 juni 2018

Niin kaunis on taivas / Finland 1996

Letar man efter riktigt misslyckade nationella finaler hoppar Euroviisut 1996 fram som en riktigt stark kandidat. Efter ett år i utvisningsbåset vågade man inte riktigt lita på att publiken fanns kvar, så man parade ihop eurovisionsuttagningen med EMMA - årets finska grammisgala.

I Esbos kulturcentrum i Hagalund satt nu en rätt uttråkad publik genom tio eurovisionskandidater i väntan på den gala de egentligen kommit för. För andra gången skulle de finländska tittarna få välja vinnare genom att telefonrösta så först spelade man upp bidragen, sedan drog man igång EMMA-galan. Bland de som ringde in och röstade skulle man dessutom lotta ut fina priser.

Uppspelningen gick inte speciellt smidigt. När Jasmine började sjunga som sjätte kandidat var hennes mikrofon inte påslagen, så hon fick sjunga om. Mer allvarligt var att ett annat bidrag - "Rakkauden kirja" ("Kärlekens bok") med Eija Kantola - drabbades av ett tekniskt haveri.

Såväl bilden som ljudet försvann ur rutan under låtens sista refräng och Eija Kantola fick inte sjunga om. "Man kan bara spekulera i hur många röster jag förlorade" suckade sångerskan efteråt, men kanske var det lika bra att hon inte vann då låten snabbt - och med all rätt - anklagades för att vara ett plagiat av George Michaels "Careless Whisper".

Kvällens verkliga skandal kom i dagen då samtliga grammisar var utdelade och vinnaren av Euroviisut skulle utropas. Bleka i synen fick programmets ansvariga erkänna att telefonröstningen hade kollapsat och att inget resultat kunde ges. Känslorna svallade i artistrummet och det var gissningsvis inget roligt att vara projektledare den kvällen.

Resultatet fick istället ges i en specialsändning tre dagar senare. Då fick man dessutom krypa till korset och erkänna att några priser inte kunde lottas ut då man glömt att söka tillstånd för att ordna lotteri.

Än mer graverande var ändå de elaka rykten som fortsatte att förfölja programmet. Hur hade man egentligen återskapat resultatet? Hur var det ens möjligt? De elakaste rösterna antydde att hela resultatet hittats på av producenterna.

Kritiken lade sig ändå en smula då "Niin kaunis on taivas" ("Himlen är så vacker") tog sig vidare i den underliga och interna semifinalen inför Oslo. När alla siffror offentliggjordes visade det sig att Finland och Ungern delat på den sista tillgängliga platsen och det blev slipsbrytning innan Finland räknades in och Ungern åkte ut.

Jasmine Valentin var en rätt oerfaren tjugoåring som var självlärd musiker och ett av tio syskon i en romsk familj. I Oslo var hon nervös och osäker och lät sig stylas till oigenkännlighet i en osmickrande klänning och en minst lika osmickrande permanent. Jasmine sa själv efteråt att om hon sett sig själv i en spegel först hade hon vägrat gå ut på scenen. I direktsändning inför hela Europa sjöng hon dessutom fel och hamnade på allra sista plats och så rasade Finland ut ur ESC igen.

Jasmine gav ut två album men blev aldrig något stort namn och har genom åren jobbat mer utanför Finland. Det skulle ta flera år innan Yle fick ordning på sin nationella final igen men riktigt lika illa som 1996 har det till all lycka inte gått på nytt.

Låtskrivaren Timo Niemi var redan vid finalen i Oslo svårt sjuk och avled i augusti 1996.Jasmine / Niin kaunis on taivas (Finland 1996)
23:e plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar