12 juni 2018

Cry Baby / Storbritannien 2003

Efter tre svaga placeringar i rad - 1999, 2000, 2001 - hade Jessica Garlicks tredjeplats i Tallinn antytt att ordningen var återställd. När Storbritannien skickade rätt låt var de lika starka som de alltid varit. Det verkar BBC ha tolkat som att man kunde fortsätta att sköta sitt deltagande med vänsterhanden.

Man ordnade ännu en tv-sänd nationell final på en undanskymd plats i tablån. Vem som helst fick skicka in bidrag men man fick betala en anmälningsavgift för varje inskickad låt - om upphovsmännen var sjutton år eller yngre var avgiften reducerad. Nicki French (Storbritannien 2000) ville ta revansch och skickade in bidrag men blev inte utvald.

En som blev utvald var Esther Hart som skulle sjungit balladen "Now And Forever", men hon hoppade av efter att ha fått en plats i den nederländska uttagningen istället.

Vinnare blev "Cry Baby" med Gemma Abbey och Chris Cromby från Liverpool. Från början hade de kallat sig Tricity - namnet på en firma som tillverkade hushållselektronik - men när de ombads byta namn kom Chris på att de skulle hetta "Gem and I", vilket de slutligen skrev som Jemini.

Att påstå att Storbritannien var en förhandsfavorit vore verkligen att ta i men få förutspådde det totala fiasko som väntade i Riga. I finalen klappade Jemini ihop fullständigt - Chris var våldsamt övertänd och Gemma sjöng hjärtskärande falskt - och det som bara några år tidigare skulle ha framstått som helt otänkbart inträffade. Europas ledande popnation kom på allra sista plats med noll poäng.

Nu tappade de flesta brittiska bedömare koncepterna fullständigt. Terry Wogan hävdade på fullt allvar att nollan var politiskt betingad, som ett svar på Storbritanniens roll vid invasionen av Irak 2003 och flera stora tidningar hängde på i samma spår.

Jemini erkände att de sjungit rejält falskt men skyllde på tekniken och att BBC inte tagit med egna örsnäckor för medhörningen. Efter nollan orkade singeln upp till en femtondeplats på Englandslistan men skivbolaget rev kontraktet med duon omedelbart.

Året efter förklarade Gemma och Chris duon officiellt upplöst men de har återförenats då och då, inte minst i tveksamma sammanhang där de låtit sig förlöjligas och skrattas åt. Bland annat blev de utröstade först i en ESC-special av frågesporten "The Weakest Link" efter att ha svarat holländska på frågan "På vilket språk repeteras rösterna i ESC förutom engelska".

2016 hamnade Gemma Abbey i nyheterna efter att ha dömts för bedrägeri och bidragsfusk.

Det skulle dröja många år innan någon skulle få noll poäng på nytt i en ESC-final: först i Wien 2015 - där tjugosju kandidater slogs om poängen - fick såväl Tyskland som värdlandet Österrike varsin nolla i protokollet.



Jemini / Cry Baby (Storbritannien 2003)
26:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar