14 juni 2018

Yodel It! / Rumänien 2017

Rumänska TVR hade inte betalat av sin allt snabbare växande skuld på alltför länge och bara några veckor före finalen i Stockholm 2016 satte EBU ned foten. Rumänien stängdes av från allt framtida samarbete och programutbyte tillsvidare. Bidraget som vunnit den rumänska finalen kastades ut ur tävlingen.

Möjligen skulle TVR förlora sitt fullvärdiga medlemsskap, något som skulle varit en katastrof inte bara för bolaget utan även för hela landets nyhetsrapportering. TVR är det enda tv-bolag som når ut över hela Rumänien och utan tillgång till EBU:s nyhetsflöden skulle kvaliteten på sändningarna rasat i botten.

Krisen blev kort och landets regering hostade snart upp de pengar som krävdes för att beveka EBU. Sannolikt hade ESC väldigt lite med saken att göra - mer graverande var det faktum att det var såväl olympiska spel som fotbolls-EM på kommande och att EBU satt på rättigheterna till båda.

Vinnare av den nationella finalen blev en smått osannolik kombination av rap och joddling, egentligen skriven för den schweiziska finalen och gruppen Timebelle - bestående av rumäner bosatta i Bern. Av olika kontraktsmässiga orsaker valde Timebelle en annan låt och vann med den i Schweiz.

"Yodel It!" var för pigg för att kastas bort och skickades istället in till TVR. Ilinca Băcilă - en förtjusande 18-åring som sjungit och joddlat i varje talangjakt som anordnats på tv - parades ihop med den sju år äldre rocksångaren Alex Florea och resultatet var på många sätt häpnadsväckande.

Inför Kiev hade man jobbat hårt på att få de båda artisternas personkemi att klicka och man lyckades nästan med det. Semifinalen gick bra men i finalen verkade Ilinca närmast skrämd av en ordentligt uppspelt, övertänd och fullständigt ocharmerande Alex som efter framträdandet försökte ge sångerskan en riktigt obehaglig kyss mitt på munnen.

Ofredandet till trots kunde ingen motstå lite glatt joddlande och rumänerna landade tryggt bland de tio främsta under omröstningen. Däremot har inte Ilinca visat något större intresse för att fortsätta samarbetet med Alex efteråt. Det kan knappast någon klandra henne för.



Ilinca feat Alex Florea / Yodel It! (Rumänien 2017)
7:e plats av 26 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar