8 juni 2018

Cipela / Serbien 2009

Öst har tagit över. Ex-Jugoslavien är en maffia som röstar varandra till seger varje år. Inga västländer kommer någonsin att vinna igen. Efter att Serbien och Ryssland vunnit - och inga rena västländer tagit sig igenom semifinalen 2007 - slog sådana hysteriska tankar rot hos många fans och journalister.

Redan på tredje försöket skulle Serbien visa sig vara allt annat än oslagbara. Vinnare av Beovizija 2009 blev Marko Kon - en eftertraktad producent, arrangör och låtskrivare som nu beslutat sig att även prova på sång. Med sig på scenen hade han dragspelaren Milan Nikolić och ett minst sagt imponerande hårsvall.

"Cipela" handlade om sångarens gamla sko som redan sett halva världen. Flickan han älskade ville nämligen inte veta av honom förrän han blivit rik och jakten på pluring sliter på skorna.

I Moskva bjöd man på ett livligt framträdande och belönades med tre tolvpoängare - från Slovenien, Kroatien och Frankrike - men i övrigt mest ströpoäng och en tiondeplats. Två år tidigare hade det räckt för en finalplats men enligt de nya reglerna fick tittarna välja nio finalister medan de nyligen återinrättade jurygrupperna fick välja den tionde. De valde Kroatien istället och Serbien åkte ut.

Marko Kon har inte sjungit så förfärligt mycket efter sin semifinalflopp men har verkligen inte gått arbetslös. Vid sidan av musiken har han också ägnat sig åt att dubba Disneyfilmer till serbiska.Marko Kon & Milaan / Cipela (Serbien 2009)
10:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar