2 juni 2018

Dan najlepših sanj / Slovenien 1996

När Irena Jalšovec gifte sig med sin Aleksander Kogoj fick hon en bröllopspresent som hette duga. Aleksander hade skrivit en glad sång om deras lyckligaste dag - "Dan najlepših sanj" ("Den vackraste drömmens dag").

De båda var så nöjda med sången att de skickade in den till den slovenska ESC-uttagningen där den vann över tolv andra kandidater. Man spelade in sången på nytt i ett lite luftigare arrangemang och en smula adlibbande av sångerskan i början av den sista refrängen.

Irena kallade sig Regina när hon uppträdde på scenen. Hon hade sjungit i en duo med samma namn och hon tog namnet med sig från det samarbetet. Redan 1990 hade hon skickat in en låt till den jugoslaviska finalen utan att bli utvald. 1993 kom hon fyra i Sloveniens allra första nationella final.

I Oslo var Regina synnerligen gravid - nästan lika slående runt om magen som Kirsten Siggaard 1988 - men nu var allt det lätt och lekfulla som bortblåst. Den slovenska schlagern blev tungfotad och osmidig och miste det mesta av sin charm när det väl gällde.

Rykten i Oslo gjorde gällande att det uppstått meningsskiljaktigheter i truppen och att den slovenska delegationsledaren inte varit där för att ta tag i dem förrän osämjan spridit sig rejält. Det kan förklara varför de flesta på scenen ser ut och låter som om de skulle ha huvudvärk och längta bort.

En svag placering till trots förblev både Regina och sången kända hemma i Slovenien. Även om man inte riktigt levererade på scenen gick bidraget till historien på ett annat sätt. För första gången hade man skapat en CD-ROM där journalisterna fick alla biografier och låtens video.

Idag (2018) har Regina deltagit åtta gånger i den nationella finalen, vilket är rekord. Hennes bästa låt (om man frågar mig) är "Glas gora" som kom trea 1998 och som sannolikt kunde ha gjort rätt bra ifrån sig i Birmingham.

Vid sidan av musiken ägnar sig makarna Kogoj åt film - Aleksander regisserar spelfilm och reklam medan Irena producerar och regisserar dubbning av film.Regina / Dan najlepših sanj (Slovenien 1996)
21:a plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar