31 maj 2018

Keine Grenzen – Żadnych granic / Polen 2003

Att välja är inte alltid det lättaste. Polska bandet Ich Troje ("De där tre") hade skickat in låtar till både den polska och den tyska uttagningen inför Riga 2003 och borde nu egentligen bestämma sig för vilken av de båda man ville ställa upp i.

Sedan gruppen bildats 1996 hade man byggt upp en stor popularitet och sålde skivor i ofantliga mängder. Trots att kritikerna avskydde dem och sångaren Michał Wiśniewski glatt uttalade sig om hur han inte alls kunde sjunga hade bandets två senaste album båda sålt tillräckligt för att belönas med diamantskivor.

Man hade med andra ord goda chanser till framgång i Polen men det skulle utan tvivel vara roligt att brejka på den tyska marknaden också. Bandet bestämde sig för att inte välja - man ställde upp i båda länderna så fick man se hur det gick.

Man hade inte behövt oroa sig så mycket. "Liebe macht Spaß" ("Kärlek är kul") blev bara femma i Tyskland medan "Żadnych granic" ("Utan gränser") vann den polska finalen.

Vinnarlåten var ett bombastiskt paket om längtan att få skåda jorden enbart från rymden och varken se gränser eller krig, endast hur vacker världen är. Texten sjöngs på polska, tyska och ryska och i videon fläskade man på med vita kläder, fladdrande tyger och duvor.

Många tyckte det var förfärligt och ett riktigt pekoral men i Riga tog sig Polen in bland de tio bästa för andra gången. Ich Troje slog aldrig igenom helt i Tyskland men förblev ett stort namn på hemmaplan och skulle några år senare gruppera om sig för ett nytt försök i ESC.Ich Troje / Keine Grenzen – Żadnych granic (Polen 2003)
7:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar