27 maj 2018

Rapsodia / Italien 1992

Det är svårt att förstå riktigt hur älskad Mia Martini (Italien 1977) var i den italienska musikvärlden, men ett exempel är då sångerskan 1982 för första gången deltog i Sanremofestivalen. När juryn inte uppskattade hennes bidrag tillräckligt mycket instiftade den församlade presskåren ett eget pris som de kunde ge henne.

Men vad gör man när man har all denna kärlek strömmande emot en från olika håll? Om man ändå inte är lycklig eller känner sig tillräcklig eller hel? Musiken räckte inte till och 1983 lämnade Mia Martini rampljuset för ett nytt liv långt borta från offentligheten.

Jag blev inte lycklig av det heller, berättade hon då hon gjorde comeback vid Sanremo 1989 med den magnifika "Almeno tu nell'universo" - en av alla tiders mest älskade italienska sånger som inte heller den vann juryns gillande men som belönades med pressens pris.

1992 valde Rai än en gång att skicka Mia Martini till ESC men efter att ha stått värd året innan var italienarnas engagemang lågt och man förmådde inte ens göra något slags förhandsvideo. SVT svängde ihop en enkel variant medan exempelvis BBC gjorde en egen presentation för sitt införprogram.

"Rapsodia" var en vacker och melankolisk sång, även om den delade åsikter. Lasse Anrell kallade i Aftonbladet Mia Martinis röst för sliten och ful och lovade äta upp Colosseum om Italien vann. Han fick en svettig omröstning då Mia Martini i ett skede närmade sig den absoluta toppen.

Mia höll sig kvar på toppen av italiensk showbiz men fick allt större problem med hälsan. Tre år och tre dagar efter att hon tävlat i Malmö återfanns hon död. Enligt obduktionen hade hon drabbats av hjärtstillestånd till följd av en överdos kokain.

Mias kända lillasyster Loredana Bertè har flera gånger talat om den psykologiska misshandel syskonen utsatts för under barndomen, framför allt av sin våldsamma far. Loredana hävdar att Mia för evigt skadats emotionellt och därför haft svårt att känna sig älskad eller uppskattad.

Idag nämns Mia Martinis namn med yttersta respekt i Italien som en av alla tiders främsta tolkare av populärmusik. Det presspris som instiftades i Sanremo för hennes skull bär sedan 1996 hennes namn.Mia Martini / Rapsodia (Italien 1992)
4:e plats av 23 bidrag i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar