21 maj 2018

Eighties Coming Back / Estland 2003

Efter sju år av internationell framgång var det kanske inte så underligt att den estniska uttagningen Eurolaul förvandlats till något av ett getingbo. Det fanns många som gärna ville representera Estland i grannlandet Lettland. Det var inte oviktigt att visa framfötterna inför grannarna i söder.

Stor uppmärksamhet fick Vanilla Ninja - ett nytt tjejband med attityd - och när den estniska publiken fick utse sin favorit i en telefonomröstning vann vaniljninjorna med överlägsen marginal. Dessvärre fick inte esterna själva bestämma något alls - hela slutresultatet låg i händerna på en skara internationella experter som Michael Ball (Storbritannien 1992) och Moshe Datz (Israel 1991, 1995, 1999).

Istället blev det strid på kniven in i det sista mellan en stor ballad av Koit Toome (1998, 2017), med Maarja (1996, 1997) och Evelin Samuel (1999) på körsång, och ett stycke baltisk britpop framförd av gruppen Claire’s Birthday. Med en enda poängs marginal gick guldet till bandet.

Claire’s Birthday hade bildats av sångaren och låtskrivaren Vaiko Eplik 1997 och hade haft en framgångsrik bana. Tre år senare fick man karriärens möjligen största hit Med ”Venus”. Bandets basist Ivo Etti var dessutom storebror till Ines (2000).

Claire’s Birthday hade egentligen ställt upp i Eurolaul som ett skämt och var rätt förvånade över att ha vunnit. Kort tid efter vinsten i den nationella finalen meddelade man att man bytte ut gruppens namn och att man hädanefter skulle kalla sig Ruffus.

För första gången sedan 1996 slog den internationella panelens utslag riktigt fel och i Riga fick Estland sin sämsta placering sedan debuten. Åtminstone slog man värdlandet Lettland, men Estland skulle få vänta i många år på nya framgångar. Senare under 2003 meddelade Vaiko Eplik att han upplöste bandet för att söka sig nya musikaliska vägar.Ruffus / Eighties Coming Back (Estland 2003)
21:a plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar