11 maj 2018

Vrag naj vzame / Slovenien 2008

Gissningsvis finns det tusentals historier och sagor och fabler i världen vars moral går ut på att nör man lastar för mycket på lasset så vinglar det lätt till och rasar omkull rakt ned i diket. Ändå verkar det vara en svår läxa för världen att lära sig.

Rebeka Dremelj valdes till Miss Slovenien 2001 och använde sig av uppmärksamheten för att starta en sångkarriär. Det gick bra och där hon ställde upp i den slovenska uttagningen till ESC 2005 hade hon redan två album i ryggen.

Hennes första eurovisionsförsök 2004 gav mersmak och året efter bjöd hon på ett fullständigt ogenerat stycke glittrig gaydisco med hög campfaktor. Möjligen en aning för mycket av allt i det konservativa Slovenien, men en tredjeplats antydde att hon var något på spåren.

Tre år senare blev det seger för ”Vrag naj vzame” (”Åt helvete med det”) - en samtida och energisk popschlager av ett nästan skandinaviskt snitt. Låten var skriven och producerad av det kroatiska bandet Karma. Trots att den spelades in på både kroatiska och engelska bestämde man att sjunga på eget språk i Belgrad.

Vem som än designat scenframträdandet hade tagit i rejält. Rebeka började sången i en bur bestående av gröna neonrör innan hon promenerade sina glitterdansare i koppel och slängde av sig sin kappa av aluminimfolie. Lite mer fokus på låten hade kanske inte skadat och nu snubblade slovenerna på målsnöret.

Misslyckandet i semifinalen har inte satt stopp för Rebeka som vid sidan av att sjunga vidare även skådespelat, varit programledare i tv och designat kläder.

Uppdaterad och korrigerad 9 januari 2022


Rebeka Dremelj / Vrag naj vzame (Slovenien 2008)
11:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar