23 maj 2018

Ma petite chatte / Belgien 1958

Man vet väldigt lite om den belgiska finalen 1958 utöver det faktum att den faktiskt anordnats och att Fud Leclerc för andra gången fick äran att representera pommes fritens hemland internationellt. Sjöng han alla låtarna? Hur lät resten av startfältet? Ingen verkar riktigt veta.

Låt gå för att vi inte vet värst mycket om hur bidraget valdes ut, men ”Ma petite chatte” (”Min lilla kissemiss”) säger en hel del om sin tid och det sena 1950-talets syn på könsroller och sexualitet. Även rent musikaliskt är den en rätt bra representation av hur populärmusiken lät där och då.

Textens jag känner sig deppig och nere då han får syn på sina drömmars flicka på stan. Hon kommer fram till honom och erbjuder honom lyckan och han tackar stormförtjust ja. Det texten antyder är helt tydligt att hon är prostituerad - det passade sig verkligen inte för anständiga flickor att ta kontakt med herrar i offentligheten (jämför Västtyskland 1959). Det tål också att påpekas att ”chatte” även är en vulgär synonym för det kvinnliga könsorganet.

”Jag kunde aldrig tro att det fanns så härliga leksaker som hon i världen” sjungs det i texten, sextio år innan Netta Barzilai visade vart skåpet ska stå.

Den förtjuste gossen gör ändå det enda rätta och gifter sig med flickan för att dels göra henne redbar och dels för att få ha henne för sig själv. Med tanke på den tidens pryda moral avslutas hela texten dessutom med en maffig anspelning på sex:

Hon gör allt för att tilltala pojkar
Hon gör allt som får dig att tappa vettet
Och allt det där man inte kan nämna i en sångFud Leclerc / Ma petite chatte (Belgien 1958)
Delad 5:e plats av 10 bidrag i Hilversum

2 kommentarer:

  1. Fantastisk blogg!! Råkade ramla in på den för ett par timmar sen och har läst och läst och inte fått något annat gjort som jag planerat. XD

    SvaraRadera
  2. Jag blir så glad varje gång någon hittar min blogg och gillar den. Hoppas du fastnar på den fler gånger!

    SvaraRadera