6 maj 2018

Era / Italien 1975

I början av 1970-talet stod skivbolaget Durium där med två artister som var båda var lovande men vars karriärer aldrig riktigt tagit fart. Dori Ghezzi hade haft en hit med "Casatschok" men sedan hade luften gått ur succén. Amerikanen Wesley "Wess" Johnson hade varit med i en framgångsrik grupp men bröt sig loss för att försöka klara sig på egen hand.

Wess fick idén att spela in "United We Stand" av Brotherhood of Man på italienska och parades ihop med Dori för den sakens skull. Singeln blev en framgång och nu satsade Durium på dem båda tillsammans. Det visade sig vara ett smart drag.

1974 vann man Rai:s stora underhållningsprogram Canzonissima med "Un corpo e un'anima" och nu förvandlades duon till en av Italiens verkliga storsäljare. Deras bidrag till ESC i Stockholm 1975 blev  även en stor internationell hit och fler framgångar skulle följa.

De båda var aldrig ett par utanför scenen och när Dori fick barn med sin make - den omåttligt framgångsrike Fabrizio de André - lades duon alltmer på is.

1979 kidnappades Dori och hennes make av en liga på Sardinien och de båda hölls fångna i fyra månader innan de släpptes. Efter det koncentrerade sig Dori enbart på den egna karriären - 1983 fick hon en stor hit i Sanremo - innan hon lämnade scenen 1990 efter långvariga problem med stämbanden.

Wess fortsatte sin bana inom musiken men blev aldrig något stort namn på egen hand. 2009 avled han på ett sjukhus i Winston, USA, till följd av en svår astmaattack.

Efter hans död sade Dori Ghezzi att åren med Wess varit bland de roligaste och mest lärorika i hennes liv: "Han lärde mig allt. När jag ser tillbaka på oss nu ser jag att han var artisten och jag var körsångerskan."Wess & Dori Ghezzi / Era (Italien 1975)
3:e plats av 19 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar