10 maj 2018

Satellite / Tyskland 2010

Tyskland hade inte lyckats på länge och de senaste fem åren hade man samlat bottenplaceringar på hög. Det var knappast värdigt världens tredje största musikmarknad (efter USA och Japan) och nu krävdes krafttag.

Än en gång vände man sig till Stefan Raab (1998, 2000, 2004) och beställde fram en nationell final som kunde ge fina tittarsiffror och ett resultat i ESC som kunde låta den tyska publiken känna sig stolt. Raab lär ska ha varit tveksam till en början men tackade ja efter en del funderande.

Resultatet blev ett slags ”icke-Idol” - en talangjakt där man uttalat sökte nya artister som redan hade en färdig stil och identitet och personlighet att utgå ifrån istället för att anpassa artisten efter en låt eller ett skivbolags önskemål.

"Unser Star für Oslo" var ett samarbete mellan ARD och kommersiella Pro Sieben (där Raab var stor stjärna) och där tjugo hoppfulla kandidater sållades ned till två finalister. Lena Meyer-Landrut och Jennifer Braun sjöng tre låtar var - två gemensamma och varsin egen.

När tittarna röstat klart stod Lena som lycklig vinnare - även om hon kostade på sig att vara en aning besviken över att inte få vinna med sin egna låt "Love Me", som hon dessutom varit med och skrivit tillsammans med Stefan Raab. Den besvikelsen lär snabbt ha runnit av. "Satellite" var en anslående poplåt - enkel, rak, effektiv - som dundrade rakt in på Tysklandslistans förstaplats och blev landets snabbast säljande digitala release någonsin.

18-åriga Lena var en frisk fläkt och en bra representant för en ny generation tyskar med gott självförtroende. Dessutom var hon den första tyska representanten som fötts efter den tyska återföreningen 1990 - en levande symbol för en ny tid.

Lenas charm fungerade inte bara på Tyskland - vid finalen i Oslo segade hon sig långsamt upp och förbi konkurrensen och tog sitt lands andra seger någonsin. Lena förvandlades till en riktig superstjärna som hördes och syntes överallt och som plockade hem alla musikpriser man kan få i hemlandet.

Snart nog togs det ovanliga beslutet att Lena dessutom skulle ställa upp på nytt och försvara sin krona  på hemmaplan 2011.Lena / Satellite (Tyskland 2010)
1:a plats av 25 bidrag (final) i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar