26 maj 2018

This Is My Life / Island 2008

Om den egna karriären inte riktigt utvecklas som man skulle vilja finns det flera kreativa sätt att ta hjälp av vad andra åstadkommit tidigare. Man kan imitera Elvis eller Abba eller Beatles eller starta någon typ av mer generellt coverband. 2006 startade Regina Ósk och Friđrik Ómar Eurobandiđ som nästan uteslutande spelade covers på kända låtar som deltagit i Eurovision Song Contest. Det blev snabbt en stor succé som älskades av publiken, men så har Island också i alla år hyst en ovanligt intensiv kärlek till ESC.

Inte för att Regina och Friđrik skulle haft dåliga karriärer på eget håll heller - på egen hand hade de varit nära att vinna Söngvakeppnin såväl 2006 som 2007 - men tillsammans slog det gnistor om dem på ett annat sätt.

När de ställde upp tillsammans i den isländska finalen 2008 gick de hela vägen med ett stycke uppdaterad schlagerpop av ett märke som varit hårdvaluta i de flesta nordiska länders uttagningar de senaste åren. Inför Belgrad fick ”Fullkomiđ líf” engelsk text av självaste Paul Oscar (Island 1997), även om Peter Fenner senare gick in och petade lite med rödpennan bland formuleringarna.

Euroband, som man kallade sig i ESC, lottades att sjunga först i den andra semifinalen - för första gången ordnades två semifinaler istället för en - och för första gången sedan 2004 fick islänningarna sjunga i final. Då gjorde det inte så mycket att låten hamnade strax under mitten av resultatet.

Singeln blev populär hemma på Island och fansajten ESC Today gick i spinn och gav Eurobandiđ sju utmärkelser när de summerade året: bland annat ”bästa låt” och ”bästa framträdande”.Euroband / This Is My Life (Island 2008)
14:e plats av 25 bidrag (final) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar