2 maj 2018

Tornerò / Rumänien 2006

Precis som 2005 blev den rumänska finalen en tät kamp mellan två jämnstarka kandidater och som en extra kittlande bonus hade den ena av de två potentiella vinnarna skaffat sig en internationell publik.

Fyrmannabandet Akcent hade haft en hit över hela Europa med sin glada - och rätt sexistiska - hyllningssång "Kylie", tillägnad fröken Minogue i egen hög person. Nu hade man skrivit ihop en liknande popdänga, redo att erövra världen.

"Jokero" hade text på spanska - titeln är något slags ordvitsande variant på "Yo quiero" - och man hade hyrt in sångerskan Nico (Rumänien 2008) för att sätta extra fart på bidraget. Trots det fick man smäll på fingrarna till slut och segern gick istället till Mihai Trăistariu.

Mihai hade tidigare varit nära att få representera Rumänien i Stockholm 2000 som en del av duon Valahia. Sedan dess hade han dumpat sin sångpartner och satsat på en solokarriär.

"Tornerò" hade verser på engelska och refrängen på italienska, vilket föll sig ganska naturligt för rumänerna vars eget språk hör till den romanska språkfamiljen. Rumänska lär vara den renaste formen av latin som ännu talas i världen. Efter den rumänska finalen skrevs vissa passager av låten om för att sångaren skulle få visa upp mer av sin röst, som sträcker sig över fem oktaver.

För andra året i rad seglade Rumänien upp som en av de stora förhandsfavoriterna, men det gick rykten om att rumänsk tv själva inte var så nöjda med sin artist och att de ansåg honom vara duktig men lite tråkig. Såväl i förhandsvideon som live i Aten lyckades man dölja hans eventuella brist på star quality rätt bra.

Rumänien tog en ny hög placering och låten blev en betydande hit i flera länder - inte minst i Grekland och Finland där den tog sig in bland de tio bäst säljande singlarna. Trots framgången i Aten och flitig skivutgivning har inte Mihai blivit någon större hitmakare ens på hemmaplan.

Efter tio års frånvaro gjorde han 2016 comeback i den rumänska finalen. Han vann inte, vilket kanske var tur: det året uteslöts Rumänien ur tävlingen med kort varsel efter att TVR under flera år underlåtit att betala sina avgifter till EBU.Mihai Trăistariu / Tornerò (Rumänien 2006)
4:e plats av 24 bidrag (final) i Aten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar