30 april 2018

Hey Mamma / Moldavien 2017

Första försöket för SunStroke Project i ESC hade inte blivit någon riktig succé i själva tävlingen. Trots att man hade en av få riktigt snabba och energiska låtar i startfältet blev det låga poäng och en placering nära slutet. Men allting handlar inte om hur många poäng man får.

Först och främst blev "Run Away" en stor hit i värdlandet Norge. Sedan blev saxofonisten Sergey Stepanov ett globalt fenomen under namnet Epic Sax Guy. Olika klipp med hans högenergiska underliv har visats åtskilliga miljoner gånger världen runt.

När bandet vann den moldaviska finalen på nytt - den här gången utan Olia Tira - trodde inte så hemskt många att succén skulle upprepas. Vem skulle rösta på ett flera år gammalt meme?

Låten "Hey Mamma" var visserligen snabbfästande och lättfångad men också lite tjatig. Hela låten - och framför allt videon - andades en skojfrisk manschauvinism man dessutom inte ser så ofta numer. En svärmor som hotar sin potentiella svärson med brödkaveln? Som hämtat ur en pilsnerfilm från 1930-talet.

SunStroke Project slog ändå an en sträng - att vara bekanta sedan tidigare var säkert ingen nackdel - och telefonrösterna rasade in från hela Europa. Vad som är mer förvånande är att även jurygrupperna vräkte poäng över den väldigt enkla låten medan de snålade mot låtar som exempelvis Italien och Frankrike.

Tack vare juryns entusiasm fick Moldavien sin första placering bland de tre bästa och efteråt gick låten upp på listorna i ett tiotal länder. Underskatta aldrig en enkel låt och en klistrig saxofon.



SunStroke Project / Hey Mamma (Moldavien 2017)
3:e plats av 26 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar