26 april 2018

I Stand / Tjeckien 2016

Tjeckiens återkomst hade kanske inte blivit den braksuccé tjeckisk tv hade hoppats på men rockduetten hade åtminstone fått en hel del fans på plats i Wien och även om poängen inte räckte till finalplats hade placeringen blivit betydligt bättre än man varit van vid.

Man behöll idén att separat efterfråga låtar och artister för att sedan kombinera ihop bästa tänkbara låt med den bäst lämpade artisten. Det var ett ganska gammaldags koncept som mer påminde om hur deltagarländerna gjorde på 1960- och 70-talen. Vid det här laget efterlyste de flesta tv-bolag istället färdiga paket med låt och artist från skivbolagen.

Låten som valdes ut var en pampig ballad, signerad två svenskar och en irländare. I sin jakt på rätt artist fastnade man för 22-åriga Gabriela Gunčíková från Kroměříž. Hon hade blivit en stjärna i såväl Tjeckien som Slovakien då hon som 16-åring kom tvåa i ländernas gemensamma version av Idol. Hon deltog även i den slovakiska upplagan av Let's Dance samma år.

Trots att hon hade två länder att slå sig lös i blev hemmamarknaden för liten ganska snabbt. Hon drog till USA där hon tog sånglektioner av Ken Tamplin och värvades som vokalist av det progressiva rockbandet Trans-Siberian Orchestra.

I hennes händer fick "I Stand" den nerv och den spänning som den i grunden rätt traditionella balladen behövde. Videon skapade en hel del entusiasm och en hel del förväntningar på att Tjeckien för första gången skulle få till det.

I Stockholm fick man nästan till det, men medan Gabriela sjöng bra fokuserade bildregin mest på hur vacker scenen var. Om Gabriela hade stark närvaro var det inget tittarna fick veta då kameran aldrig vilade på henne och hon mest av allt var någon som gestikulerade långt borta i fjärran.

Inte ens då Gabriela utförde sitt enda lilla visuella trick - hon släppte ut sitt uppsatta hår så det fick fladdra i vindmaskinen, vilket var tänkt att representera rätten för alla att få vara fria och sig själva - fanns kameran på plats för att registrera det hela.

Sången och rösten räckte för att ta Tjeckien till final för första gången men där blev resultatet ljumt från juryn och glacialt från tittarna. I telefonomröstningen fick "I Stand" inte en enda poäng och i sin första final någonsin kom Tjeckien näst sist. Gabriela tog med sig det som ändå fungerat och börjat arbeta på sitt tredje album, nu i samarbete med sina låtskrivare från ESC.Gabriela Gunčíková / I Stand (Tjeckien 2016)
25:e plats av 26 bidrag (final) i Stockholm

2 kommentarer:

  1. SVT är bra på att produera TV. Tror du at det var det tjeckiska teamet som gjorde alla de besluten? Har svårt att se att SVT skulle missa något sånt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att någon från tjeckisk tv planerade de stora dragen i det egna framträdandet och hur det filmades. Länderna har rätt mycket att säga till om, särskilt om de framför önskemålen på förhand.

      Radera