22 april 2018

One Step Further / Storbritannien 1982

Bucks Fizz hade inte bara vunnit i Dublin 1981 - de hade också lyckats med något så ovanligt som att etablera sig på allvar inom den brittiska popindustrin. De flesta grupper som ställde upp i A Song For Europe upplöstes så snart tävlingen var över.

Inom ett år efter sin seger hade Bucks Fizz toppat den brittiska singellistan hela tre gånger och nu fanns ett sug efter att upprepa bravaden. Paret Andy Hill och Nichola Martin - som stod bakom Bucks Fizz - skulle försöka få blixten att slå ned en andra gång på samma ställe.

Istället för att plocka ihop en ny grupp med Abba-sättning nöjde man sig med en duo. Sally Ann Triplett var bara 19 men hade redan representerat Storbritannien två år tidigare som del av Prima Donna och synts i tv som sidekick i det klassiska barnprogrammet Crackerjack! på BBC.

Hon fick sällskap av Stephen Fischer, som egentligen var påtänkt som medlem av Bucks Fizz men som var tvungen att tacka nej då han fått en musikalroll i London. De båda hade kemi och såg bedårande ut tillsammans, och snart nog var de ett par också riktigt. Andy blev duons producent och Nichola deras manager.

”One Step Further” var en fartfylld poplåt - åtskilliga klasser starkare än fjolårets ”Making Your Mind Up” - som Andy Hill gjort ännu mer uppseendeväckande genom ett för sammanhanget långt och tungt intro med bara trummor. Soundet var förvillande likt Bucks Fizz nya singel ”My Camera Never Lies”. Var det gjort med flit?

”One Step Further” blev en stor hit - tvåa på englandslistan - och skyhög favorit hos brittiska bookmakers inför finalen i Harrogate. Får man tro SVT:s kommentator Ulf Elfving trodde britterna in i det sista på hemmaseger då alla andra trodde på Nicole från Västtyskland.

I finalen dansade Bardo som om det gällde livet men orkestern fick allt det fräcka och tuffa att låta lite tunt. Likafullt är det obegripligt att det bara blev en sjundeplats till slut. Dittills hade Storbritannien bara placerat sig sämre vid två tillfällen - 1966 och 1978.

Bardo släppte två singlar till utan framgång och då lades deras planerade album på hyllan. Andy Hill och Nichola Martin fokuserade på nytt enbart på Bucks Fizz.

Sally Ann och Stephen hängde ihop i många år efter att Bardo lagts på is. Tillsammans har de sonen Max som 2012 tog sig till semifinalen av brittiska The Voice. Sally Ann är ett etablerat namn i Londons musikalkretsar efter att ha haft stora roller i Chicago, Cats, Mamma Mia och Viva Forever.

Som brukligt vid den här tiden fick även "One Step Further" en svensk version, något otippat framförd av Stefan Borsch och Monica Forsberg.Bardo / One Step Further (Storbritannien 1982)
7:e plats av 18 bidrag i Harrogate

1 kommentar:

  1. Jag älskade låten när jag hörde studioinspelningen, men var fruktansvärdt besviken när jag hörde låten live. Jag tänker det var obegriplight at BBC kunde inte göra deras eget låt fungera. Utan en bra bakgrund lät Sally-Ann och Stephen inte så bra heller.

    Jag sätter ofta UK 1982 och Lux 1984 samman, två gånger när hemmabidrdaget gick åt skogen.

    SvaraRadera