17 mars 2017

Mathema solfege / Grekland 1977

Greklands två första försök i Eurovision Song Contest hade inte varit rakt igenom lyckade. Det första bidraget hade varit en illa förklädd turistreklam som skulle locka människor att besöka landet trots att de inte gillade militärjuntan. Det andra hade varit väldigt politiskt och handlat om hur den turkiska napalmen bränt sönder Cypern. Nu var det dags för omstart. Dags för att ta tävlandet på allvar.

Man ville visa upp en glad och lekfull sida av landet och plockade fram en lättsam och lättfångad sång om barn som lär sig musik genom solfege-övningar. Orkestern spelar och i orkestern sjunger artisterna fram tonerna i melodin, precis som barnen von Trapp gjorde i Sound of Music.

Greklands egna von Trapp-trupp utgjordes av fyra artister som redan var väletablerade och populära på egen hand: Pascalis Arvantidis, Marianna Toli, Robert Williams och Bessy Argyraki. Tillsammans hade de kemi och temperament och förvandlade sin låt till en het vinnarkandidat.

Med hjälp av ett filmteam i Österrike skapade man en fartfylld och färggrann video med mer än en smula inspiration hämtad från animationerna i Monty Pythons Flygande Cirkus.

Uppklädda i lila och vitt - även om kamerorna fick kläderna att se mer blåa ut i rutan - gav grekerna ett inspirerat och gnistrande framförande och ganska många trodde att det kanske låg en skräll och väntade runt hörnet. I slutändan räckte inte poängen alls till för att sånglektionen skulle blanda sig i slutstriden, men "Mathema solfege" skulle förbli Greklands bästa placering fram till 2001.

Pascalis, Marianna, Robert och Bessy spelade in en gemensam skiva innan de fortsatte sina solokarriärer. Den som lyckades bäst av dem var Bessy som förblev en av Greklands mest populära sångerskor tills hon drog sig tillbaka från rampljuset i mitten av 1990-talet.Pascalis, Marianna, Robert & Bessy / Mathema solfege (Grekland 1977)
5:e plats av 18 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar