18 mars 2017

Du bist Musik / Österrike 1980

När Eurovision Song Contest skulle fira 25-årsjubileum ville inte den österrikiska tv:n ORF vara så seriösa och allvarliga som de ibland varit förr om åren. De satsade istället på en fjäderlätt och poppig liten låt som alla lätt skulle kunna ta till sig.

Upphovsmannen Klaus-Peter Sattler var en mångsidig kille som komponerat musik för film och tv samt skrivet en hel uppsjö av reklamjinglar. Han var egentligen tysk men hade tidigt flyttat till Wien för att studera musik på universitetsnivå och hade passande nog tagit österrikiskt medborgarskap 1979, efter att ha bott sexton år i landet.

"Du bist Musik" var kanske inte så djup, men den var hjärtlig och glad och vräkte musikaliska referenser över sina lyssnare: du är Bach, du är Strauss, Offenbach... du är en chanson, intermezzo, passion. Och så vidare.

För att framföra det glada stycket plockade man ihop en grupp som fick namnet Blue Danube. I SVT:s förhandsvisning antyder Ulf Elfving att gruppen tagit sitt namn efter en ny radiostation, vilket inte vore så underligt. Året innan hade ORF startat den engelskspråkiga Blue Danube Radio, och det verkar helt naturligt att de skulle ha velat marknadsföra kanalen utanför de egna gränserna.

I Haag verkar flera länder ha haft problem med ljudet under repetitionerna. Blue Danubes sista repetition - den som jurygrupperna fick lyssna på - gick så illa att låtskrivare Sattler försökte övertyga ORF om att hoppa av tävlingen. Det gjorde de inte men det dåliga ljudet på repetitionen kanske delvis kan förklara det svala mottagande låten fick av de flesta röstande länderna.

Gruppen spelade in två låtar till men upplöstes sedan tämligen omgående. Marty Brem skulle återvända till ESC redan året efter medan Wolfgang "Marc" Berry skrev de österrikiska bidragen 1990 och 1997. Idag är han en sånglärare och vokalcoach. Wolfgang Weiss lämnade musiken alltmer och blev istället en framgångsrik författare.

Blue Danube Radio lades ned år 2000 men ORF har fortfarande dagliga radiosändningar på engelska och franska.Blue Danube / Du bist Musik (Österrike 1980)
8:e plats av 19 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar