22 mars 2017

Varjoon - suojaan / Finland 1967

Ibland tänds stjärnor när man minst anar det. I den finska finalen tävlade fyra artister med två låtar var. Tre av de tävlande var stora stjärnor - Laila Kinnunen (Finland 1961), Marion Rung (Finland 1962 och 1973) samt Danny, landets häftigaste manliga popartist - och den fjärde var den i princip helt okände Matti "Fredi" Siitonen.

Den rätt så storvuxne Fredi hade fått sitt smeknamn då han i början av 1960-talet gav sig in i de lokala folkmusikkretsarna i Tavastehus, där han bott i ungdomen. De andra musikanterna tyckte att han såg ut som Fred Flinta från den omåttligt populära tecknade tv-serien Familjen Flinta och med ens var ynglingen Fredi för gott. Från början kallade han sig Folk-Fredi för att sätta fokus på vilken typ av musik han helst sjöng.

Den finska finalen avgjordes i två omgångar där de tre mest populära låtarna gick vidare till en superfinal. Fredi fick med båda sin låtar dit och det publika genombrottet var ett faktum.

"Varjoon - suojaan" ("Mot skuggan - mot tryggheten") var en kraftfull poplåt med en existentiell text som borde passat dåtidens ungdom som hand i handsken. Den var skriven av en annan ung stjärna - Lasse Mårtensson (Finland 1964) - som också skrivit låten som kom tvåa i den nationella finalen.

Tråkigt nog känns det som att det arrangemang som användes hindrar låten från att blomma ut till den rocklåt den egentligen är och det blev bara ströpoäng för Fredi i Wien. Finland hade redan vant sig vid snål utdelning och tog den nya stjärnan till sitt hjärta.

Året efter fick Fredi en av sina största framgångar med "Kolmatta linja takaisin" - en finsk version av Petula Clarks "Beautiful In The Rain" - och skulle snart bli en av 1970-talets mest älskade artister i sitt hemland.Fredi / Varjoon - suojaan (Finland 1967)
Delad 12:e plats av 17 bidrag i Wien

1 kommentar:

  1. En ruggigt bra låt... I alla fall med honom som sångare

    SvaraRadera