6 mars 2017

This Time / Litauen 2015

Det kändes som om den litauiska uttagningen pågått i en hel evighet redan men till slut var man framme vid finalrundan. Under en mängd semifinaler hade de hoppfulla artistkandidaterna decimerats och nu fanns bara tre kvar. Den vinnande sången var redan utsedd och nu skulle de tre kvarvarande göra upp om vem som skulle sjunga den.

Då bestämde sig plötsligt två av de tävlande för att bilda duo och tävla tillsammans. Det borde ha varit emot alla tänkbara regler men LRT såg mellan fingrarna. När Vaudas Baumila och Monika Linkytė plussade ihop sina fans hade den tredje artisten inte en chans med sin version.

I Wien kryddade man sin kärlekssång ytterligare med fart och färg och samkönade kyssar. Mitt under andra versen kysste de båda manliga körsångarna varandra medan de kvinnliga körsångerskorna gjorde detsamma.

Möjligen var det en markering mot Ryssland och deras anti-gay-lagar. De båda ländernas relationer hade försämrats avsevärt efter den ryska invasionen av Krim och förbättrades inte av att Ryssland nyligen ordnat en stor militärövning bara några kilometer från den litauiska gränsen. I röstningen gav Litauen en präktig nolla till Rysslands bidrag.

Om det liberala pussandet hade politisk bakgrund var det en söt men tom gest. I likhet med Ryssland har Litauen en lag som förbjuder "uppmuntran av icke-traditionella relationer" och även om det är förbjudet att diskriminera utifrån sexuell läggning saknar litauiska hbtiq-personer i princip alla rättigheter.

Enligt siffror från 2013 stödjer så få som fem procent av litauerna rätten till samkönade äktenskap.Vaudas Baumila & Monika Linkytė / This Time (Litauen 2015)
18:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar