29 mars 2017

Tell Me Why? / Rumänien 2002

Monica Anghel hade väntat i många år på att få representera Rumänien i Eurovision Song Contest. 1996 hade hon vunnit den nationella finalen tillsammans med gruppen Sincron men låten kom på allra sista plats i den interna semifinal som EBU anordnade det året. Två år tidigare hade hon sjungit i kören bakom vinnarlåten i den inhemska finalen men fick inte följa med till Dublin. Nu var hennes stora stund kommen.

Tillsammans med den klassiskt skolade folksångaren Marcel Pavel framförde hon nu en riktigt bombastisk kärleksduett av den gamla skolan, där man tog i från tårna för att vokalt understryka känslorna man förtärdes av.

De flesta bedömare var rätt säkra på sin sak då de sågade den rumänska låten. Just inget trodde att de båda skulle ha en chans, men själv uppträdde de som stora stjärnor i Tallinn och vägrade öva på kameravinklar och annat trivialt.

Åtskilliga hakor tappades under röstningen då Rumänien inte bara tog två tolvpoängare utan även slog sig in bland de tio bästa - landets dittills i särklass bästa placering.

Tittar man på poängflödet med lite mer kritisk blick ser man snabbt att rumänsk tv varit ute och bytt poäng med andra länder, främst Ryssland och Makedonien. Om tävlingen gått rätt till skulle nog den pompösa balladpastejen hamnar betydligt länge ner på listan.

Monica Anghel (som för övrigt inte verkar vara släkt med Luminița Anghel, som tävlade för Rumänien 2005) har fortsatt att spela in skivor och dubba en och annan Disneyfilm. Marcel Pavel har mer siktat in sig på klassisk musik och tilldelades 2013 pris som bästa liveartist för sin konsertturné "Very Classic".Monica Anghel & Marcel Pavel / Tell Me Why? (Rumänien 2002)
9:e plats av 24 bidrag i Tallinn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar