20 mars 2017

Amar / Portugal 2005

Portugal hade aldrig varit ett riktigt framgångsrikt land i ESC, men under 1990-talet hade det åtminstone ljusnat. Man fick fler bra än dåliga placeringar och 1996 noterade man sin bästa placering någonsin. Man verkade ha fått något slags ordning på sitt deltagande. Kunde man ha trott.

Plötsligt föll botten ur farkosten: man halkade ut i skämsdiket två gånger på kort tid och sedan bestämde man sig för att experimentera. 2003 fick Rita Guerra sjunga alla låtarna i den nationella finalen, men det slutade i fiasko. 2004 använde man det spanska framgångsreceptet Operación Triunfo, men vinnaren misslyckades i semifinalen. Nu testade man att välja helt internt.

Luciana Abreu var ett utåtriktat underbarn som vunnit sin första tv-talangjakt redan som 14-åring. Hon hade varit med och synts i de flesta sammanhang. I portugisiska Idol hade hon tävlat mot den något mer dämpade Rui Drumond. Ingen av dem hade vunnit, men nu hade någon kommit på idén att skapa en duo av de båda.

Tillsammans kallade de sig det föga inspirerade 2B men låten de fått att framföra var oväntat poppig och hyfsat samtida, dessutom med en hel del engelska insprängd i texten för att Europa skulle kunna förstå en bit här och en bit där.

Låten kanske fungerade men den nya duon gjorde det inte. På plats i Kiev visade det sig att hela framträdandet var anpassat helt efter Luciana medan Rui - den bättre sångaren av de båda - fick kämpa på i en konstig tonart som inte alls passade honom. Hela numret var något rent ruskigt överkoreograferat och forcerat och de båda unga artisterna verkade inte alls speciellt förtjusta i varandra. Knappt hade Portugal trillat ut i semin förrän 2B upplöstes för gott.

Luciana visade sig vara tämligen mångsidig och har skådespelat en hel del vid sidan av sången. Dessutom har hon vunnit den lokala varianten av Let's Dance 2007. Rui hade länge en mer anonym karriär men har sjungit i många populära tv-program och har haft flera uppskattade liveshower. 2014 vann han The Voice.

Båda har prövat lyckan på nytt i portugisiska finaler: Luciana kom trea 2009 medan Rui blev utslagen i semifinalen 2016.2B / Amar (Portugal 2005)
17:e plats av 25 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar