10 mars 2017

Without Your Love / Armenien 2006

Nagorno-Karabach är en liten utbrytarrepublik, nästan dubbelt så stor som Luxemburg, belägen i de azerbajdzjanska bergen, nära gränsen till Armenien. De utropade sin egen självständighet 1992 men har inte erkänts av ett enda land i hela världen. Däremot ligger Armenien och Azerbajdzjan i krig över vems området är sedan 1991.

Faktum är att de båda slagits om regionen ända sedan de båda blev självständiga från Ryssland 1918. Snart erövrades de nya länderna av Sovjetunionen som lyckades lägga locket på stridigheterna en tid.

Nagorno-Karabach befolkas till största delen av armenier men ligger klart och tydligt på Azerbajdzjans internationellt erkända territorium och ingen internationell medling har lett till någon som helst lösning av konflikten.

När Armenien debuterade i ESC 2006 passade de på att dra in konflikten i tävlingen på direkten och valde ut en artist från just Nagorno-Karabach. Andrey Hovnanian var en rutinerad 27-åring som sjungit och turnerat i många år. Han var ingen riktigt stor stjärna men hade fått en låt skriven av den berömde orkesterledaren Armen Martirosyan.

I Aten hade André problem med sina krångliga koreografi och genomförde numret på lite olika sätt varje gång. Europa nickade bifall och debuten avancerade vidare till finalen, där den fick en hedersam åttondeplats.

Azerbajdzjan - som skulle debutera året efter - protesterade vilt mot att Nagorno-Karabach nämndes som sångarens födelseplats på EBU:s officiella webbsida och till slut ströks uppgiften bort helt.André / Without Your Love (Armenien 2006)
8:e plats av 24 bidrag (final) i Aten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar