8 mars 2017

Na inat / Bulgarien 2011

Det var en rutinerad ung popstjärna som vann den bulgariska finalen, i konkurrens med arton andra bidrag. Poli Genova hade gjort sin scendebut redan som åttaåring då hon gick med i den omåttligt populära barngruppen Bon-Bon med egen show på bulgarisk tv.

Vid sidan av att sjunga i tv med de allra största namnet inom bulgarisk popmusik studerade Poli musik och tog examen med klarinett som huvudinstrument. När hon växte ifrån Bon-Bon satsade hon på att bli stjärna på egen hand men det visade sig inte vara fullt så lätt som det kunde verka.

Att vinna var åtminstone ett steg på vägen. "Na inat" blev en hit och låg som bäst åtta på den inhemska topplistan. Kanske hade den klättrat ännu högre om allt gått vägen i Düsseldorf. Nu anslöt Poli istället till en annan bulgarisk tradition: att misslyckas med knapp marginal i semifinalen.

Några år senare skulle BNT tappa humöret och hoppa av ESC medan man envist höll sig kvar i Junior Eurovision med större framgång. När Bulgarien 2015 stod värd för barnens melodifestival valdes Poli ut som programledare, i vad som nästan kändes som en audition för att få tävla själv på nytt i den vuxna varianten.

Kort efteråt avslöjades att Bulgarien skulle göra comeback vid ESC 2016 och få ögonbryn höjdes när man därpå meddelade att den internt utvalda kandidaten inte var någon annan än Poli Genova.Poli Genova / Na inat (Bulgarien 2011)
12:e plats av 19 bidrag (semi) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar