21 mars 2017

Leha'amin / Israel 2004

Unge David Nehaisi ville bara sjunga. Hans familj tyckte att han skulle bli läkare eller advokat, men gossen trivdes bättre med musiken och lärde sig dessutom att sjunga i ett högt register även efter att hans röst djupnat. Snart spände rösten över mer än fyra oktaver.

I efterhand har han berättat att han till en början tvekade att sjunga offentligt i sitt höga register. Han uppfattade Israel som ett land fullt av machokultur där män skulle vara riktiga män och de fanns inga andra countertenorer att låta sig inspireras av. Med åren skulle självförtroendet växa till sig ganska rejält och under artistnamnet David D'Or ("Gyllne David") blev han med tiden en av landets mest populära artister.

1993 var ett viktigt år för David: han deltog i Kdam Erovizion och kom på fjärde plats med "Parpar" och fick sin första betydande hit med "Ani af". När Israel och Vatikanen etablerade diplomatiska relationer 1995 bjöds David D'Or in för att sjunga inför påven.

Efter att flera gånger utsetts till landets främsta manliga artist valde IBA internt ut David D'Or att representera landet vid ESC i Istanbul 2004. Låten utsågs av en professionell jury och tv-tittarna bland fyra kandidater som spelades upp i pausen av en basketmatch.

I Istanbul var sångaren märkbart okoncentrerad - hans far hade förts till sjukhus och mellan repetitionerna flög artisten hem för att närvara vid sjukhuset - och sjöng oinspirerat och lite slarvigt i semifinalen. Det - i kombination med den usla ljudmixningen som drabbade de flesta artisterna 2004 - skulle komma att kosta och Israel missade finalen med en ganska smal marginal.

Inte för att misslyckandet påverkade karriären. David D'Or har kvar sin hängivna publik och uppträder regelbundet hemma i Israel och runtom i världen, och åtminstone åtta av hans album har sålt platina.David D'Or / Leha'amin (Israel 2004)
11:e plats av 22 bidrag (semifinal) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar