19 mars 2017

Marija Magdalena / Kroatien 1999

Elfteplatsen i Bergen 1986 var en besvikelse men annars hade Dorotea "Doris" Dragović bara haft nytta av att delta i ESC. Hon blev de jugoslaviska tidningarnas älskling och den tidigare bandvokalissan blev nu en riktigt stor stjärna.

Populariteten överlevde även det jugoslaviska kriget och sönderfallet även om Doris raskt koncentrerade karriären till Kroatien. Bland annat började hon samarbeta med den framgångsrike låtskrivaren Tonči Huljić från gruppen Magazin (Kroatien 1995) och spelade in den patriotiska "Sedam mora sedam gora" som blev en stor hit.

Under hela 1990-talet var Doris en av landets största namn och spelade ganska högt då hon på nytt ställde upp i den kroatiska melodifestivalen Dora. Gissningsvis kände hon sig rätt säker på sin sak: Tonči Huljić hade skrivit en bombastisk och högeffektiv discosmocka och "Marija Magdalena" vann en promenadseger.

I samma veva hade Cher åter klättrat upp på topplistornas förstaplatser med låtar som "Believe" och "Strong Enough" och flera europeiska bedömare jämförde förtjust Doris med den amerikanska superstjärnan och Kroatien seglade upp som en av huvudfavoriterna inför Jerusalem.

Ett litet moln fanns ändå på himlen. Inte så litet, skulle det visa sig. Precis som Charlotte Nilsson gjort i den svenska finalen hade team Dragović utnyttjat en lucka i EBU:s regelverk. Inga förinspelade röster får användas under något framträdande, men såväl Sverige som Kroatien använde orkester i sina nationella finaler och om förinspelad körsång spelades upp via en synthesizer var den rent tekniskt ett instrument istället för sång.

I Jerusalem fanns ingen orkester på plats utan all musik låg på band. Kroatien chansade och la sin väldiga röstförvrängda manskör på bandet. Det såg lite fånigt ut när en ensam körsångerska syntes på scen och de mullrande mansrösterna vällde fram och flera länder lämnade in protest.

Efter tävlingen beslutade EBU att straffa Kroatien för tilltaget. Utan att ändra det officiella resultatet drog man av poäng för Kroatien då man beräknade de medeltal som bestämde vem som fick delta och vem som fick stå över. Det påverkade aldrig Kroatiens medverkan och när kvalificeringen ändrades två år senare kom inget annat straff i dess ställe.Doris / Marija Magdalena (Kroatien 1999)
4:e plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar