5 mars 2017

Det börjar verka kärlek, banne mig / Sverige 1968

Det fanns gränser även för hur länge kultursnobbarna på Sveriges Radio kunde stå emot. Efter vinnande monsterhits som "Poupée de cire, poupée de son" (Luxemburg 1965) och "Puppet on a String" (Storbritannien 1967) brast fördämningarna och Melodifestivalen öppnade sina armar för popmusiken.

Peter Himmelstrand - som haft svårt att få med "Alla har glömt" 1967 - slog nu till rejält och fick med inte färre än tre bidrag och placerade sig i slutändan etta och delad trea. Förändringens vindar hade verkligen blåst in.

Den här gången hade SR nominerat tio artister som låtskrivarna sedan fick specialskriva för. Himmelstrand hade skrivit den lustiga "Gå och göm dig, Åke Tråk" till Mona Wessmann och den omåttligt eleganta "Du vet var jag finns" för Towa Carson - men det var hans tredje låt som gjorde sensation.

22-årige Claes-Göran Hederström var en färskvara i branschen och en av de minst kända deltagarna, men "Det börjar verka kärlek, banne mig" slog ned mitt i folkhemmet med en skräll och blev den dundersuccé. Skivan med bidraget lär ha sålt guld på bara några dagar och med ens visste alla vem Claes-Göran var. Tävlingens största genombrott sedan Siw Malmkvist 1959 var ett faktum.

Även i London gick den charmige ynglingen hem och en femteplats var de flesta nöjda med. Utom möjligen de revolterande studenterna som tyckte att Claes-Göran var en förrädare som sjöng schlager istället för att kämpa på barrikaderna.

Ett par hits till blev det men efter bara några år märkte unge herr Hederström att intresset runt hans person svalnat. 1973 kom han bara på åttonde plats i Melodifestivalen och året efter pausade han karriären och ägnade sig åt annat. Helt bortglömd är han ändå inte och kommer då och då tillbaka till de stora sammanhanget för att skaka liv i sin gamla hit.

Peter Himmelstrand skulle de närmsta åren höra till de mest framgångsrika och efterfrågade låtskrivarna i den svenska finalen men skulle faktiskt bara komma att vinna en enda gång till - exakt tio år senare då han skrev för Björn Skifs.Claes-Göran Hederström / Det börjar verkar kärlek, banne mig (Sverige 1968)
5:e plats av 17 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar