25 mars 2017

Razom nas bahato / Ukraina 2005

Politik och musik är inte nödvändigtvis en dålig kombination. Begåvade textförfattare kan mycket väl föra fram sina tankar och idéer även i enkla poplåtar. Ändå sedan Eurovision Song Contest startade 1956 har det funnit politik med på ett hörn på olika sätt, vad man sedan än tycker om saken.

Däremot är det inte så bra när politiken tar överhanden och man glömmer bort att det hela bara är en enkel liten tävling för enkla små låtar och istället enbart går efter politiska parametrar när man bedömer kandidaterna och väljer vinnare. Sällan har en nationell final gått över styr på samma sätt som den ukrainska 2005.

Glädjen och stoltheten över att få bjuda in hela världen till Kiev gick inte att ta miste på och NTU arrangerade en mastodont till uttagning. Inte färre än femton semifinaler anordnades för att plocka fram lika många deltagare till den nationella finalen.

Storfavorit till segern var stjärnan Ani Lorak (Ukraina 2008) men så kom revolutionen emellan. Efter att landets presidentval visat sig riggat utbröt stora oroligheter som i sin tur utmynnade i den orangea revolutionen. Länge var det oklart om Kiev över huvud taget skulle klara av att stå värd för ESC, men EBU bestämde sig för att ha is i magen.

Efter revolutionen gick kvastarna på de flesta nivåer av det ukrainska samhället - inte minst på tv-bolaget - och helt plötsligt kastades fyra nya låtar in i den nationella finalen. En av dessa nya kandidater var Greenjolly som blivit populära under revolutionen då de tydligt tagit ställning för Viktor Jusjtjenko, som sedan blev president.

I "Razom nas bahato" ("Tillsammans är vi många") vrålade man ut Jusjtjenkos namn och segern kom som ett brev på posten. Ani Lorak förpassades till andra plats, vilket kanske inte spelade så stor roll då hennes "Another Little Shot" ändå inte skulle fått tävla då den offentliggjorts för tidigt.

EBU krävde ändå att den väldigt politiska originaltexten skulle skrivas om och tonas ned, men revolutionsromantiken fanns kvar i såväl text som video som framträdande. Resten av Europa lät sig inte charmas och placeringen blev låg.

Snart nog visade sig den nya ledningen vara i princip lika korrupt som den gamla och åtskilliga av den orangea revolutionens anhängare blev besvikna och desillusionerade. Då var Greenjolly - som bara fick en enda hit - redan bortglömda.Greenjolly / Razom nas bahato (Ukraina 2005)
19:e plats av 25 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar