11 mars 2017

Ik wil alles met je delen / Nederländerna 1990

Gammal är äldst och vinnarna i Nederländernas final var två riktigt etablerade systrar med mer än femton år av karriär bakom sig. Aaltje och Doetje de Vries hade spelat med i olika band under 1970-talet innan de 1979 bildade duon Maywood.

Under sina artistnamn Alice May och Caren Wood fick de snabbt stora framgångar båda hemma och internationellt med sina lättsamma låtar i något svårdefenierat gränsland mellan schlager och country och lättviktig radiorock. Efter den första hiten "You Treated Me Wrong" slog de snart igenom även i Skandinavien och snart hade de framgång också i Tyskland, Sovjetunionen och på den spanska marknaden.

"Late At Night", "Mother How Are You Today" och "Rio" hörde till duons största låtar. Alice skrev musiken och Caren stod för huvudstämman och deras glada framtoning gjorde dem till stora publikfavoriter under den första halvan av 1980-talet. Sedan gick det sämre på hitlistorna och gruppen hamnade mer i skymundan.

Redan 1988 ryktades det att systrarna valts ut att tävla för Luxemburg i ESC (grannlandet skulle i slutändan välja att satsa på Lara Fabian istället). Två år senare tog sig Alice och Caren hela vägen till den internationella finalen.

"Ik wil alles met je delen" ("Jag vill dela allt med dig") var Maywoods första notering på listorna sedan "Standing In The Twilight" fem år tidigare och i Zagreb hörde man till storfavoriterna. Tyvärr gick det mesta fel när det väl gällde.

Framträdandet blev betydligt plattare än det varit i den nationella finalen och till råga på allt hördes inte låtens trumpetsolo under det som borde varit låtens klimax. Det som hände var att orkesterns trumpetare skulle ställa sig upp under solot och råkade samtidigt riva av sig sin mikrofon.

Troligen tyckte jurygrupperna att balladen var lite mossig och det blev bara en femtondeplats. Karriären stannade av igen och duon splittrades 1995. Då verkar systrarna ha varit rejält trötta på varandra och förde uppslitande gräl om vem som hade rätten till namnet Maywood. Det hela slutade i rätten och sedan talade inte Alice och Caren med varandra på många år.

2013 återförenades ändå systrarna för ett par konserter. Kanske hade isen tinat upp emellan dem, men comebacken var tillfällig och de båda jobbar vidare på skilda håll.



Maywood / Ik wil alles met je delen (Nederländerna 1990)
15:e plats av 22 bidrag i Zagreb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar