14 mars 2017

Jennifer Jennings / Belgien 1969

Flanderns nationella final Canzonissima var både lång och ofantligt invecklad, men den var ändå älskad av publiken. En elva veckor lång happening inom den lokala popmusiken - klart tittarna går igång på det.

Ändå beslutade sig BRT raskt för att slänga ut hela den omständliga festivalen och ge Louis Neefs en ny chans. Han hade gjort bra ifrån sig i Wien 1967 och tillhörde landets mest uppskattade artister. Hans stadiga och mullrande barytonröst förde kanske tankarna till Tom Jones - en av tidens största stjärnor - och publiken ställde sig gillande till att låta sig representeras av honom.

I en betydligt blygsammare nationell final sjöng Louis Neefs sex bidrag och skickades till Madrid med sången om den förtjusande men undflyende "Jennifer Jennings". Att sjunga om närmast mytologiska kvinnofigurer låg i tiden - jämför med Donovans "Jennifer Juniper" - och på det stora hela hör den här låten till de snyggaste Belgien någonsin röstat fram.

Med undantag för ett möjligen spontant men inte så hemskt lyckat koreografiskt snedsteg i första refrängen gjorde Louis Neefs ännu ett solitt framträdande och fick åka hem med ännu en sjundeplats i bagaget. Det var alla nöjda med och karriären snurrade vidare med otaliga stora hits, även om "Jennifer Jennings" aldrig blev en lika stor evergreen som hans tidigare bidrag.

På juldagen 1980 omkom Louis Neefs - endast 43 år gammal - tillsammans med sin hustru Liliane i en bilolycka. Parets son Günther, som överlevde kraschen, växte själv upp och blev en populär artist.

2007 avtäcktes en staty föreställande Louis Neefs i hans hemstad Gierle på den dag sångaren skulle ha fyllt 70 år.Louis Neefs / Jennifer Jennings (Belgien 1969)
Delad 7:e plats av 16 bidrag i Madrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar