1 mars 2017

Under stjernerne på himlen / Danmark 1993

Efter två vinster (1979 och 1981) och riktigt stora hitlåtar flyttade Tommy Seebach mer eller mindre in i den danska finalen och fyllde den år efter år med samma typ av sprittande glad och plastigt pastellig dansbandspop. 1982, 1984, 1985 och 1987 gick det vägen - låtarna placerade sig bra och blev populära efteråt - men DR tröttnade så småningom och började refusera de Seebachska bidragen.

Under den första halvan av 1980-talet hade pengarna strömmat in och ut i samma takt och nu blev det med ens lite svårare att få det att gå runt. Lätt snärjd i sin egen snäva musikaliska genre och med en press på sig att försörja sin familj hade Tommy Seebach någonstans längs vägen börjat dricka lite för mycket och lite för ofta.

Intresset för att delta i den danska finalen 1993 var inte särskilt stort och till slut kom den vaggvisa Tommy skrivit till sin dotter med efter att ha nobbats flera år i rad av juryn. Det blev seger för tredje gången och det hela såg ut som en riktig räddningsplanka.

Efter SVT:s traditionella förhandsvisningar fick Expressens läsare ringa in och rösta på sina favoriter - där kom Danmark på allra sista plats. En vecka senare i Millstreet gick det inte fullt så illa, men mer än illa nog. Nio poäng var allt danskarna fick och till råga på allt rasade man därmed ur tävlingen och fick inte vara med året efter.

På något underligt sätt blev det här Tommy Seebachs fel trots att hans enda brott varit en lite väl gammaldags stil. Nu rasade karriären ihop totalt och alkoholkonsumtionen tilltog i styrka.

Trots att Danmark med tiden förlät honom för fiaskot i Millstreet och han alltmer fick status som kultartist så var skadan redan skedd: 2003 avled Tommy Seebach - endast 53 år gammal - åtminstone delvis som en följd av alkoholskador.

2011 gav sonen Rasmus Seebach ut en egen version av "Under stjernerne på himlen" där allt det käcka i originalet skalats bort. Kvar finns en vacker och melankolisk sång som skulle ha förtjänat att bli mött med mer värme då det begav sig. Nu i efterhand är det lätt att höra den där melankolin mellan raderna också i Tommy Seebachs allra mest olidligt glada låtar.

På samlingen "Komplet og rariteter" kan man avlyssna i princip alla Tommys inspelningar, inklusive samtliga hans olika festivalbidrag.Tommy Seebach / Under stjernerne på himlen (Danmark 1993)
Delad 22:a plats av 25 bidrag i Millstreet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar