31 mars 2017

Sveta ljubav / Kroatien 1996

Maja Blagdan hade gjort karriär som en ljuv och prydlig schlagersångerska - mycket proper och välordnad, med innerliga kärlekssånger på programmet. Hennes stora genombrott kom då hon kom på andra plats i den kroatiska ESC-uttagningen 1993 med "Jedini moj" ("Den ende för mig").

Kanske anade hennes låtskrivare Zrinko Tutić (Jugoslavien 1986 och 1990) att det låg något mer passionerat och bubblade under den präktiga ytan och tillsammans skapade de ett mer rockigt album med betydligt mer attityd och utspel än sångerskan visat tidigare. För att sälja in den nya Maja anmälde man titelspåret "Sveta ljubav" ("Heliga kärlek") till Dora - den kroatiska finalen som i det nyligen självständiga och nationalistiska Kroatien var mer populär än någonsin.

Maja gav ett inspirerat framträdande som det sprakade och slog gnistor om och vann en promenadseger. Gnistor slog det också om fyrverkerierna på scenen då Maja och Zrinko kom ut för att ta emot pristrofén och plötsligt fattade en del av scendekoren eld. Efter ett par dramatiska sekunder släcktes elden och publiken bjöds på en vinnarrepris insvept i ovanligt mycket rök.

På finaldagen bjöd Oslo på kallt väder och snöfall, något som möjligen påverkade artisternas stämband. Kanske blev Maja nervös inför de höga toner hon skulle ta - enligt uppgift under ESC 2014 den högsta tonen någonsin i tävlingens historia. Det kroatiska framträdandet blev lite oskarpt, framför allt jämfört med hur det låtit på hemmaplan.

Ett tag, ganska tidigt under röstningen, låg Kroatien i ledningen men föll snart tillbaka en bit. Ett kritiskt öga ser dessutom att de högsta poängen landet fick i vanlig ordning var sådana man bytt till sig från trogna vänner. I själva verket hade "Sveta ljubav" inte alls gått hem hos juryn på det sättet många trott på förhand.

Den nya, rockiga Maja Bladgan gick inte heller hem hos publiken som det var tänkt. Albumet var bara en måttlig framgång och snart gick sångerskan tillbaka till sin gamla stil på nytt.Maja Blagdan / Sveta ljubav (Kroatien 1996)
4:e plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar