1 april 2017

In Love For A While / Schweiz 2011

Man vet att man inte lyckats så bra på ett tag när en sistaplats i finalen känns som ett stort och viktigt steg framåt. Schweiz hade valt bidrag internt de senaste sex försöken och med ett enda undantag hade det gått rakt utför bergbranten varje gång.

Det var dags att tänka om och kanske släppa in publiken på nytt när man skulle välja. Dessutom hävdade schweizisk tv att ESC fått ett rejält uppsving i popularitet runt om i kantonerna efter att Norge och Tyskland vunnit. Rejäla och ordentliga västländer, med andra ord.

Urvalsprocessen var ordentligt tillkrånglad. Vem som helst fick ladda upp ett potentiellt bidrag på uttagningens webbplats, varpå publiken fick titta och lyssna och rösta. Sju finalister valdes ut på det sättet. Tidigare deltagare som DQ (Danmark 2007), Piero Esteriore (Schweiz 2004) och Mariella Farré (Schweiz 1983 och 1985) skickade en bidrag men fick kalla handen.

Dessutom valde de regionala tv-bolagen ut ett par bidrag till: fransk- och italienskspråkiga Schweiz valde en låt var medan de tyskspråkiga valde tre. Sammanlagt gjorde tolv bidrag upp om segern.

24-åriga Anna Rossinelli hade sjungit offentligt i tio år redan och kvalade in via internetrundan. Hon vann en promenadseger i den nationella ligan och lyckades dessutom ta sig till final i Düsseldorf. Det var nog för att schweizarna skulle anse att bidraget var en succé.

När semifinalens siffror blev offentliga visade det sig verkligen ha varit på håret: Anna kom på tionde plats, en enda poäng före de två närmast följande bidragen som hamnade på samma poängsumma. I finalen blev Schweiz ganska akterseglat och kom allra sist.

Anna hade ändå gjort ett intryck och har släppt fyra album som alla sålt bra och placerat sig på den lokala topplistan. 2014 valde schweizisk tv ut hennes låt "Shine in the Light" som officiell låt till sina sändningar från vinter-OS i Sotji.Anna Rossinelli / In Love For A While (Schweiz 2011)
25:e plats av 25 bidrag (final) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar