3 april 2017

Dag efter dag / Sverige 1982

Lilla Mariann Records liknade inget annat svenskt skivbolag, beläget mitt ute på västgötaslätten slog man sig fram beväpnade med folkliga tongångar som dansband och schlager. Kritikerna fnös och de svenska medierna i Stockholm förhöll sig kallsinniga, men sakta arbetade sig Team Skara upp till en stark position.

Under 1980-talet skulle Mariann bli Sveriges mest framgångsrika etikett med oerhörda framgångar och nyckeln till det hela var melodifestivalen. Man hade medvetet satsat på att lyckas där och bolagets två stjärnor till låtskrivare -  Lasse Holm och Torgny Söderberg - fick i uppdrag att skriva potentiella vinnarlåtar.

1982 kom den första fullträffen. Lasse Holms "Dag efter dag" vann en förkrossande seger vid finalen i Göteborg och Chips - Elisabeth Andreasson och Kikki Danielsson - gjorde ett outplånligt intryck. Gruppen Chips var egentligen ett projekt där en mängd olika artister varit med och efter 1980 och 1981 uppstod gruppen nu i sin tredje och definitiva form.

Vinnarlåten kallades Abba-inspirerad och "wa-wa-wa"-hooken i refrängen verkade lånad rakt av från Waterloo (Sverige 1974), men Lasse Holm hävdar i sin självbiografi att han istället inspirerats av "Poor Little Fool" med Rick Nelson. "Ett muterat svensktoppsmonster som krossar allt motstånd" skrev en tidning och arma Monica Forsberg sågades i pressen för att hennes text var plastig och inte innehöll några nya metaforer eller idéer.

Förväntningarna var ganska högst ställda inför finalen i Harrogate men där gick det inte fullt så bra. Chips kändes okoncentrerade och framträdandet saknade all den schwung och lyster som funnits i Göteborg. En åttondeplats var Sveriges bästa placering sedan "Waterloo" (delat med Lasse Berghagen 1975) men det hjälpte inte så mycket.

Chips spelade in en skiva på engelska för internationell lansering men framgången uteblev och duon upplöstes. Tre år senare var de båda sångerskorna tillbaka i ESC och tävlade då mot varandra: Kikki för Sverige och Bettan för Norge.Chips / Dag efter dag (Sverige 1982)
8:e plats av 18 bidrag i Harrogate

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar